Recept na zdravé müsli. Maškrťte počas sychravých dní zdravo
Problém väčšiny kupovaných müsli produktov je v tom, že sú doslova nabité pridaným cukrom, škodlivými nasýtenými tukmi, konzervačnými látkami, farbivami či dochucovadlami. Tie nášmu zdraviu a ani postave neprospievajú.
Našťastie, zdravé a chutné müsli si môžete pripraviť aj doma a vystačíte si iba s niekoľkými ingredienciami. Tu je tip na chutné čokoládovo-orechové müsli.
Čo budete potrebovať na jeden plech? Pripravte si 200 g jemných ovsených vločiek (môžete použiť aj mix iných, ako napríklad špaldových, ryžových, pohánkových), 60 g kvalitného masla (ideálne je prepustené maslo ghí), 2 PL medu od včelára, 120 g orechov a semiačok podľa chuti, ½ horkej čokolády s obsahom kakaa minimálne 70 % a ½ ČL cejlónskej škorice (čínskej sa vyhnite, je nekvalitná).
Začnite tým, že oriešky si nasekáte na menšie kusy. Môžete použiť orechy podľa ľubovôle. Čo sa týka semiačok, platí to isté. Výborne chutia tekvicové i ľanové.
Oriešky so semiačkami zmiešajte s vločkami. Potom si rozohrejte maslo ghí, pridajte k nemu med a škoricu. Zrejme budete musieť pridať aj niekoľko lyžíc vody, aby bola zmes tekutá. Maslo nechajte trošku schladnúť a ešte tekuté ho dôkladne premiešajte so zmesou vločiek, orechov a semiačok.
Müsli dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte asi 25 – 30 minút pri teplote 150 stupňov Celzia. Dôležité je, aby ste müsli pravidelne premiešavali, aby vám neprihorelo. Ak sa toho bojíte, pečte to pri nižšej teplote. Bude to, samozrejme, trvať dlhšie, ale nemusíte sa báť, že prihorí.
Po vychladnutí dajte müsli do skleneného pohára a dobre ho uzatvorte. Najbližšie, keď na vás príde chuť maškrtiť, máte k dispozícii zdravú pochúťku plnú výživných látok, ktorá je určite lepšia ako bežné sladkosti. Aj keď, samozrejme, takisto je pomerne kalorická.
Chcete si pripraviť viac takýchto dobrôt? Navštívte náš e-shop na: http://knihy.eiffeloptic.sk/ a pozrite sa na knihy, ktoré sú plné chutných a zdravých receptov.
Zdroj foto: pixabay.com