EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Recepty: Zabudnite na biely cukor a maškrte zdravo

Publikované od Mirka

Ak sa už pomaličky zamýšľate nad vianočným pečením a chceli by ste pripraviť vianočné pochúťky zdravšie, skúste rafinovaný cukor nahradiť zdravšími variantmi. Aké máte možnosti?

Trstinová melasa

Trstinová melasa má síce svoju špecifickú chuť, ale dá sa použiť aj pri pečení niektorých sladkých dobrôt. Jej prednosťou je to, že obsahuje veľa biologicky aktívnych látok. Významný je napríklad obsah železa, ale aj vápnika, horčíka či zinku. Takisto má nižší glykemický index, čiže nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru.

Náš tip: Chutné slnečnicové guľôčky obaľované v kokose

Pripravte si 2 PL jačmenného sladu, 2 PL trstinovej melasy, 2 PL vody, 2 šálky slnečnicových semiačok a kokosovú múčku na obaľovanie. Semiačka najprv zomeľte najemno a potom zmiešajte s melasou, vodou a jačmenným sladom. Tvarujte guľôčky, ktoré na záver obaľte v kokose.

Kokosový cukor

Kokosový cukor je výbornou náhradou bežného cukru – má nízky glykemický index, čiže si nerobí s našou hladinou glykémie, čo sa mu zachce a obsahuje veľa prospešných látok, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Plusom je aj jemnučká karamelová chuť, ktorá dochutí sladké dezerty.

Náš tip: Extra čokoládové sušienky

Na prípravu sušienok budete potrebovať 100 ml panenského kokosového oleja, 80 g kokosového cukru, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 50 g holandského kakaa, 100 ml mlieka, 2 ČL prášku do pečiva a 80 g horkej čokolády s obsahom kakaa minimálne 70 %. Ako na to? Zmiešajte kokosový cukor, špaldovú múku, kakao a prášok do pečiva. Pridajte rozpustený kokosový olej a mlieko a premiešajte. Nakoniec pridajte kúsky čokolády a robte sušienky v ľubovoľnom tvare. Pečte ich v rúre pri 200 stupňoch Celzia zhruba 15 minút.

Brezový cukor

Brezový cukor, alebo ak chcete xylitol, je prírodné sladidlo. Je známy tým, že obsahuje neporovnateľne menej kalórií ako rafinovaný cukor. Prednosťou je aj veľmi nízky glykemický index.

Náš tip: Mandľové guľky

Budete potrebovať 185 g mandľovej múky, 40 g brezového cukru a 200 ml mandľového oleja. Postup je jednoduchý. Suroviny spolu zmiešajte a urobte guľky. Pečte ich 20 minút pri teplote 150 stupňov Celzia. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu a až potom ich uložte na tanier.