Ako eliminovať množstvo bieleho cukru v jedálnom lístku?

Zdroj foto: pixabay.com
Stále viac odborníkov varuje pred nadmernou spotrebou rafinovaného cukru, ktorý je zastúpený aj v potravinách, kde by sme ho nehľadali. Neprimeraná spotreba bieleho cukru sa totiž spája s množstvom zdravotných ťažkostí. Ako jeho množstvo v jedálnom lístku eliminovať?
Nekupujte produkty, v ktorých je na prvých troch priečkach etikety
Ak sa budete riadiť týmto pravidlom, klesne spotreba cukru vo vašom jedálnom lístku. Jednoducho si nekupujte potraviny, v ktorých je biely cukor na prvých troch priečkach etikety.
Domáce sladkosti pečte s menším množstvom cukru
Ak rada pečiete a robíte to pravidelne, skúste množstvo bieleho cukru v receptoch postupne znižovať. Časom vám bude pripadať dostatočne sladký dezert, v ktorom ste použili polovičné množstvo cukru v porovnaní s bežným receptom.
Skúste xylitol
Xylitol má v porovnaní s bielym rafinovaným cukrom niekoľko výhod – obsahuje cca o 40 % menej kalórií a má nízky glykemický index, čiže nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu. Môžete ho využiť pri sladení kávy alebo čaju, poprípade pri varení a pečení.