Choroby srdca tvoria takmer 32 % všetkých úmrtí. Ako im predísť?
Kardiovaskulárne ochorenia sú na popredných priečkach v rebríčkoch úmrtnosti – odhaduje sa, že do roku 2030 bude mať 43 % populácie nejakú formu srdcového ochorenia, choroby srdca predstavujú 31,5 % všetkých úmrtí na celom svete, každých 40 sekúnd má niekto na svete mŕtvicu a každé 4 minúty na ňu niekto zomrie, 11 % detí a dospievajúcich vo veku 8 – 17 rokov má vysoký, alebo hraničný krvný tlak a 34 % dospelých nad 20 rokov má vysoký krvný tlak.
Ako tomu predísť? Jednou z najúčinnejších foriem prevencie je:
obmedzenie škodlivých nasýtených a trans-tukov a potravín s vysokým obsahom sodíka (vyprážané, mastné, slané jedlá, údeniny, priemyselne spracované potraviny...),
vyhnúť sa bielej múke a nahradiť ju celozrnnou,
dať zbohom rafinovanému cukru a sladiť kokosovým či brezovým cukrom, poprípade stéviou,
zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré prospievajú srdcu, ako napríklad ovsené vločky, losos, celé zrná, vlašské orechy, zelená listová zelenina, avokádo či čučoriedky,
dospelý človek by mal zjesť 500 – 600 g ovocia a zeleniny denne,
dospelý potrebuje 3 – 4 dcl čistej vody na každých aj začatých 10 kg váhy,
dôležitý je aj pohyb – aspoň 30 minút svižnej chôdze denne,
naučiť sa zvládať stres,
spať aspoň 7 – 8 hodín.
Všetko pre zdravie nájdete aj na: https://zdravie.eiffeloptic.sk/.
Zdroj foto: pixabay.com