Pečeň je jedným z najviac preťažených orgánov tela. Ako jej pomôcť?
Pečeň musí denne vykonať stovky rozličných funkcií a svojím životným štýlom jej v tom ani trochu nepomáhame – jeme nezdravé potraviny plné prídavných látok, sme v strese, nehýbeme sa. V dôsledku toho trpíme mnohými zdravotnými problémami.
Ako revitalizovať svoju pečeň jednoducho a účinne?
Ak sa vám nechce meniť od základov svoj životný štýl, urobte aspoň to, že si pravidelne doprajete bylinky, ktoré pečeni prospievajú – jedná sa napríklad o pestrec mariánsky, púpavový koreň, kurkumu, čierny koreň a množstvo ďalších pomocníkov z prírody.
Obmedzte príjem bieleho cukru a umelých sladidiel, pretože stále častejšie sa objavujú informácie, že nadmerná spotreba cukru poškodzuje pečeň.
Eliminujte prídavné látky v potravinách. Jedná sa o tzv. éčka, ktoré sú na etiketách potravín označené veľkým E a číslom.
Konzumujte veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Pečeň výborne detoxikuje ovocie a zelenina zelenej farby, teda taká, ktorá je bohatá na zelené farbivo chlorofyl. Pečeni prospieva aj mrkva a cvikla.
Nezabudnite do tela doplniť lecitín, ktorý pomáha pri trávení tukov a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Lecitín má teda zásluhu aj na správnej činnosti pečene.
Jedzte veľa potravín, ktoré sú bohaté na vitamín C a ďalšie antioxidanty. Tie pomáhajú chrániť pečeňové bunky pred poškodením. Zdrojom antioxidantov je ovocie, zelenina, celozrnné produkty, orechy, semená, panenské oleje a mnohé ďalšie potraviny.
Stavte na potraviny s obsahom síry, ktorá posilňuje aktivitu pečene. Sírne zlúčeniny nájdete napríklad v cesnaku a cibuli.
Vyhnite sa konzumácii veľkého množstva jedla – naučte sa jesť „do polosýtosti“. Prospeje to nielen vašej figúre, ale aj pečeni.
Pečeni a ani ďalším orgánom (napríklad srdcu) neprospievajú ťažké jedlá, ktoré sú plne trans-mastných kyselín a škodlivých nasýtených tukov. To znamená, že by ste mali obmedziť jedlá z rýchleho občerstvenia, vyprážané rezne, slaninku, klobásku, konzervy a ďalšie.
Dve hodiny pred spánkom zjedzte iba ľahké jedlo, aby ste zbytočne nezaťažovali organizmus a uľahčili tak prácu i svojej pečeni.