Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
6 kombinácií jedál, ktoré vám pomôžu zhodiť kilá rýchle a efektívne
Ako vieme, sú jedlá, ktoré nám pri chudnutí pomáhajú a jedlá, ktoré nám pri snahe o vysnívanú postavu škodia. Sú však aj také, ktorých kombináciou sa ich zoštíhľujúci efekt znásobí a vy sa budete môcť úbytku na váhe tešiť ešte oveľa skôr. Vajcia uvarené natvrdo + surová zelenina Podľa štúdií obsahujú vajcia uvarené natvrdo zložky, ktoré pomáhajú vstrebávať kartenoidy zo surovej zeleniny. Kartenoidy sú látky, ktoré nielen zabraňujú priberaniu, ale pomáhajú tiež chrániť zrak a vyživujú pokožku. Tuniak + zázvor Zázvor urýchľuje vyprázdňovanie žalúdka, tuniak obsahuje Omega-3 mastné kyseliny, toré zabraňujú ukladaniu tuku v oblasti brucha. Perfektná kombinácia, ak sa chcete zbaviť prebytočných kilogramov. Avokádo + špenát Tieto dve potraviny sa stanú vašimi spojencami, ak chcete potlačiť svoju chuť do jedla. Avokádo tiež pomáha regulovať hladinu cholesterolu a obsahuje aj vitamíny B, E a draslík. Špenát zvyšuje pocit sýtosti a má veľmi nízky obsah kalórií. Melón + červené hrozno Melón je prírodným diuretikom, ktoré zabraňuje zadržiavaniu tekutín vo vašom tele. Hrozno obsahuje antioxidant, ktorý pomáha znižovať hromadenie tuku. Ovocný šalát z týchto dvoch potravín je teda ideálnou desiatou alebo olovrantom. Kura + kajenské korenie Nakoľko je kuracie mäso plné bielkovín, pomôže vám s dlhotrvajúcim pocitom sýtosti. Kajenské korenie zas urýchľuje spaľovanie tukov a potláča chuť do jedla. Káva + škorica Škorica obsahuje účinné antioxidanty, pomáhajú bojovať s tukom uloženým v oblastiach brucha. Káva zas pomáha znižovať chuť do jedla a taktiež podporuje metabolizmus, takže prijaté kalórie spálite rýchlejšie. Skvelé knihy plné zdravých receptov nájdete aj v našom eshope knihy.eiffeloptic.sk. 
Zobraziť článok >
 
PRODUKT DŇA: Zázračné maslo ghí vo vynikajúcej BIO kvalite
Maslo ghí sa označuje za najzdravší tuk, ktorý môžete svojmu telu dopriať. Vedeli ste o ňom tieto fakty? Pokiaľ sa obávate o svoj cholesterol a nekonzumujete preto ani klasické maslo, na masle ghí si môžete pokojne pochutiť. Maslo ghí obsahuje minerály, vitamíny, dobrý tuk a ostatné látky potrebné pre naše bezproblémové trávenie. Jeho nespornou výhodou je aj to, že ho môžu používať aj ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu. Maslo ghí je telu veľmi prospešné, a to po viacerých stránkach. Jeho obrovskou výhodou je aj to, že sa neprepaľuje, ako je tomu pri ostatných druhoch masiel. Maslo ghí sa stáva karcinogénnym až pri teplote 250 stupňov, takže v prípade potreby ho pokojne môžete použiť napríklad aj na vyprážanie. Tento potravinový klenot obsahuje veľké množstvo účinných látok, okrem iného sú to: vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, zinok, selén, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, vitamíny A, E, K a B, betakarotén, či mnoho iných. Okrem toho, že je pre náš organizmus naozaj zdravšie a ako sme už spomínali, neobsahuje nielen laktózu, ale ani lepok, prináša aj ďalšie zdravotné benefity. Napríklad: posilní vašu imunitu bojuje s migrénami pôsobí prevenčne proti nádorovým ochoreniam  posilňuje pamäť dokáže upokojiť nervový systém reguluje tlak pozitívne pôsobí na zdravie kostí Maslo ghí má navyše univerzálne použitie, takže je vhodné ako na  studenú kuchyňu, tak aj na tepelné spracovanie jedla. Môžete pomocou neho vyprážať, vyrábať nátierky, pridať ho do omáčky, polievky, použiť na prípravu mäsa, na dochutenie k cestovinám, ryži, pridať ho do koláčov - jednoducho kamkoľvek, kde budete potrebovať. V našom eshope môžete nájsť vysokokvalitné ghí maslo v BIO kvalite a od domáceho, českého výrobcu. 450 ml môže byť vašich už za 9,54€, 720 ml za výborných 13,48€. Pokiaľ vás náš dnešný tip zaujal, môžete si ho zakúpiť v našom e-shope zdravie.eiffeloptic.sk, konkrétne na tomto odkaze.
Zobraziť článok >
 
Ako sa v zime starať o svoju pleť?
Pokožka si v zime vyžaduje špeciálnu a zvýšenú starostlivosť. Ak jej ju doprajete, odmení sa vám zdravým a vitálnym vzhľadom, ktorý vám dodá sebavedomie. Ako by sme sa o ňu teda v zime mali starať? Hydratácia tváre je základom úspechu Nakoľko je v zime vzduch suchší, vysušuje aj našu pokožku. Doprajte jej teda v zime zvýšenú hydratáciu, inak vás budú trápiť suché a podráždené miesta. Pomôcť si môžete hydratačným krémom - uprednostnite tie hustejšie. Ľahšie krémy si odložte na jar a na leto. Nezabúdajte ani na dostatočnú hydratáciu celého vášho organizmu, smäd pociťujete v zime menej často, no dostatočný prísun tekutín je aj tak nevyhnutný. Noste rukavice a na ruky používajte hydratačné krémy Pokožka našich rúk je v zime extrémne namáhaná. Ak ju chcete mať jemnú a nepopraskanú, chráňte svoje ruky pred nízkymi teplotami rukavicami. Niekoľkokrát denne tiež použite hustý hydratačný krém na ruky, ktorý vás zároveň ochráni pred vonkajším prostredím. Vyhnite sa popraskaným perám Veľmi častým problémom vyskytujúcim sa v zime sú popraskané pery. Vyhľadávajte preto hydratačné balzamy s obsahom aloe vera, včelieho vosku, či vitamínu E. Nanášajte ich však len v tenkej vrstve. V pohodlí domova si niekoľkokrát týždenne doprajte prírodnú medovú kúru - naneste si na pery hrubú vrstvu kvalitného medu a nechajte ho pôsobiť a vstrebať. Vaše pery tak získajú výnimočnú vláčnosť a jemnosť. Prírodné oleje V zimnom období sa stanú vaším skvelým pomocníkom. Prírodné oleje pokožku vôbec nedráždia, pôsobia na ňu upokojujúco a výborne ju hydratujú. Vytvárajú na nej taktiež ochranný film, ktorý vás ochráni pred vonkajším prostredím. Vyberte si napríklad niektorý z našej ponuky. Nezabúdajte na starostlivosť o vlasy Naša koruna krásy je v zime veľmi namáhaná. Končeky vlasov sú vysušené vplyvom nízkych teplôt, korienky sú zas namáhané nosením čiapok. Preto si po každom umytí vmasírujte do vlasov argánový olej. Použiť môžete tiež nejakú vyživujúcu masku, ktorú len jemne opláchnete vlažnou vodou.  
Zobraziť článok >
 
Štípe vás pleť a je začervenaná? Takto jej pomôžete
Jesenné počasie dáva zabrať nielen našej nálade, ale aj pokožke. Chlad, vietor a dážď v kombinácii s pobytom vo vyhriatych bytoch ju vysušujú. V dôsledku toho je napnutá, začervenaná, šúpe sa a často aj štípe. Jednou z možností, ako tomu predísť, je dôsledná hydratácia a výživa. To znamená, že pokožke treba pravidelne dopriať denný a nočný krém pre suchú a citlivú pleť, dostatočne piť a prijímať jedlá, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky, kvalitné proteíny a zdravé tuky. Ako si však pomôcť rýchlo, keď potrebujete okamžitú pomoc? Pripravte si nasledovné suroviny: olivový olej čerstvo vytlačenú šťavu z citróna prírodné mydlo Najprv si tvár umyte pomalými a krúživými pohybmi prírodným mydlom, aby ste ju zbavili všetkých nečistôt. Následne mydlo opláchnite a vatový tampón namočte do olivového oleja, a naneste na pleť. Nechajte pôsobiť 15 minút. Ak by sa vám zdalo, že olej sa rýchlo vstrebáva, tak pokožku ním ešte priebežne natrite. Po uplynutí doby zvyšky olivového oleja obrúskom odstráňte a pleť tonizujte citrónovou šťavou. Ak by vám nerobila dobre, tak tento krok vynechajte. Na záver opláchnite vodou a jemne osušte. Ak máte potrebu, použite ešte hydratačný krém. Ak tento postup zopakujete viac dní za sebou, vysúšaniu pokožky sa vyhnete úplne a bude žiariť aj počas pochmúrnych jesenných dní. Celý postup nájdete aj vo videu:  Zdroj: www.youtube.com
Zobraziť článok >
 
Nahraďte nezdravé jedlá týmito skvelými náhradami a vaše kilá pôjdu dole
Samozrejme, každý z nás si občas rád dopraje niečo nezdravé. Skúste však tieto jedlá nahradiť týmito zdravými a chutnými náhradami - chutia naozaj porovnateľne a vaše kilá pôjdu okamžite dolu! Musli z obchodu vs. domáca ovsená kaša Samozrejme, musli kúpene v obchode je chutné a čas potrebný na jeho prípravu je minimálny. Ovsená kaša, ktorú si však pripravíte doma, je oveľa zdravšia a obsahuje oveľa menej kalórií a cukrov. Dochuťte si ju napríklad orechmi, jablkami a škoricou, no výber je samozrejme len na vás. Predsmažené zemiaky vs. pečené zemiaky pripravené doma Asi vás neprekvapí, že zemiaky, ktoré si kúpite v obchode a pripravíte si ich už len doma v trúbe, predtým doslova plávali v slnečnicovom oleji. Pripravte si ich radšej doma, použite minimum olivového oleja, nejaké chutné korenie a zemiaky vám budú chutiť ešte viac, než tie nezdravé a kupované. Zemiakové lupienky vs. zeleninové lupienky Ich príprava vám síce zaberie viac času, ako kúpa zemiakových lupienkov, no za tú námahu to určite stojí. Domáce zeleninové lupienky sú oveľa zdravšie ako zemiakové lupienky zakúpené v obchode, pretože zelenina obsahuje vitamíny, ktoré vyžadujú naše telá. Okrem iného obsahujú neporovnateľne menej kalórií a tukov.  Všetko do vašej kuchyne nájdete aj v našom eshope bytove-doplnky.eiffeloptic.sk.
Zobraziť článok >
 
S týmito tipmi nemajú vrásky šancu! Vyskúšate ich?
Myslíte si, že starnutie pokožky je nezvratný proces? Sčasti áno, ale môžete ho vlastným úsilím spomaliť a vyzerať o niekoľko rokov mladšie ako vaše rovesníčky. S pribúdajúcimi rokmi produkuje naše telo menej kolagénu, ktorý zabezpečuje pružnosť, pevnosť a hebkosť pokožky. Keď jeho úroveň klesá, dochádza k vzniku vrások. Za tento proces môže nielen prirodzené starnutie organizmu, ale napríklad aj poškodenie pokožky slnkom, dehydratácia, vplyv toxínov či fajčenie. Tu je niekoľko tipov pre tridsiatničky i päťdesiatničky, ktoré pomôžu spomaliť vznik vrások a vyzerať skvelo! Myslite na vnútornú i vonkajšiu hydratáciu Najlepší spôsob, ako hydratovať pokožku, je dostatočne a kvalitne piť. Dostatočne znamená tak, že sa naučíte piť priebežne bez toho, aby ste vôbec niekedy pocítili smäd. To predstavuje denný príjem tekutín v podobe minimálne 2 litrov čistej vody. Pitný režim môžete doplniť aj zeleným čajom, čajom rooibos či stále viac populárnou kokosovou vodou. Ich prednosťou je to, že nielen skvelo chutia, ale hlavne sú plné antioxidantov. Práve tie zabraňujú poškodeniu buniek a starnutiu pleti. Zvonku môžete pleť hydratovať kvalitnými kozmetickými produktmi. Výbornou voľbou sú aj panenské oleje, ako mandľový, ružový, kokosový či olivový. Nadopujte sa antioxidantmi Pri antioxidantoch ešte chvíľu zostaneme, pretože žijeme v dobe, keď musí naše telo a naša pokožka bojovať s množstvom toxínov. Bojovníkmi proti týmto škodlivými látkam sú práve antioxidanty. V potravinách ich nájdeme stovky, za všetky môžeme spomenúť napríklad vitamín C, E, betakarotén, flavonoidy... Jedzte preto veľa zeleniny, ovocia, chrumkavých orieškov a chutných semiačok. Nepohŕdajte ani strukovinami a celými zrnami. Dopriať si môžete aj kvalitnú horkú čokoládu, ktorá je plná flavonoidov. Zamýšľajte sa nad tým, čo si nanesiete na tvár Mnohé krémy sľubujú zázračné vyhladenie vrások a dokonale hydratovanú pleť. Ich problémom je však to, že obsahujú veľa pridaných látok a vy si tak na pleť nanášate „chemikálie“. Preto si vždy pred kúpou konkrétnej kozmetiky zistite o nej viac, poprípade stavte na prírodné alternatívy. Namiesto krému môžete používať napríklad arganový či kokosový olej. Mimochodom, kokosový olej je skvelo využiteľný aj namiesto opaľovacieho krému. Spite na chrbte Dôležitosť spánku ako prevencie proti vráskam pripomínať netreba. Denne by ste mali spať aspoň 7 – 8 hodín. Ak tak neurobíte, telo produkuje viac kortizolu (stresového hormónu), ktorý má negatívny vplyv na pleť a, mimochodom, spôsobuje i zvýšené ukladanie tuku v oblasti bruška. Naopak, ak spíte kvalitne a dostatočne, zvyšuje sa produkcia rastového hormónu (HGH), ktorý má zásluhu na pevnosti a pružnosti pleti. Avšak vplyv na tvorbu vrások má aj poloha, v ktorej spíte. Snažte sa spať na chrbte! Ak spíte na bruchu či na boku, svojej pleti nepomáhate.  Chráňte sa pred slnkom Škodlivé slnečné lúče poškodzujú pokožku a spôsobujú predčasné starnutie. Z tohto dôvodu sa pred slnkom chráňte v lete i v zime. Nezabúdajte na krémy i mejkap s ochranným faktorom.  Všetko potrebné pre pleť nájdete aj v našom e-shope na: http://krasa.eiffeloptic.sk/ Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
3 drobnosti, ktoré môžu spôsobovať zápach z úst
Jedná sa o chúlostivý problém, za ktorý sa väčšina z nás hanbí. Väčšinou zápach z úst riešime tak, že bez žuvačky sa nepohneme ani na krok. Avšak iba to nestačí. Ktoré maličkosti môžu byť za smradľavým dychom? Ignorovanie zubnej nite a medzizubných kefiek Príčinou zápachu z úst môžu byť hnijúce zvyšky potravy v medzizubných priestoroch. Nezabudnite teda nielen na dôkladné čistenie zubov kefkou a pastou, ale používajte aspoň dvakrát denne aj medzizubné kefky a zubné nite. Nečistenie jazyka Ruku na srdce – čistíte si pri umývaní zubov aj jazyk? Ak nie, začnite s tým. Na povrchu jazyka je totiž množstvo baktérií, ktoré môžu byť okrem iného zodpovedné za nepríjemný zápach. Nevyplachovanie si úst po jedle Ak holdujete káve, limonádam či alkoholu, nikdy nezabudnite na dôkladné vypláchnutie úst po ich dopití. Ideálne je tak urobiť po každom jedle či sladkom nápoji vtedy, keď si nemôžete zuby vyčistiť. Dobrou voľbou je aj ústna voda na denné použitie. Extra tip z nášho e-shopu: Ústna voda so zeleným ílom a koloidným striebrom V tejto ústnej vode nájdete extrakty z myrhy, šalvie, mäty, nechtíka lekárskeho, ďalej gél zo zeleného ílu a koloidné striebro. Sviežosť jej dodávajú esenciálne oleje z eukalyptu, mäty, anízu a klinčekov. Všetko pre starostlivosť o ústnu dutinu nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
Odborníci varujú pred pitím sladkých nápojov u detí
Mnohé nápoje, ktoré sú priamo určené pre deti, obsahujú napríklad veľa cukru alebo glukózovo-fruktózový sirup. O tých ostatných ani nehovoriac. Cukor a jeho lacnejšie náhrady pritom v nadmernom množstve spôsobujú nielen priberanie na váhe, ale aj zdravotné problémy. Na skutočnosť, že deti konzumujú veľa sladkých nápojov už od útleho veku, upozorňujú aj odborníci z U. S. Centers for Disease Control and Prevention. Na základe prieskumu zistili, že v rokoch 2011 – 2014 deti od 2 do 19-tich rokov vypili denne aspoň jeden nápoj, ktorý je sladený cukrom. Pričom príjem týchto nápojov bol najvyšší u detí vo veku 12 – 19 rokov. Podľa odhadov činí príjem sladkých nápojov až 7 % celkového kalorického príjmu detí. Odborníci z tejto inštitúcie varujú, že konzumácia sladkých nápojov je spojená s prírastkom telesnej hmotnosti, vznikom cukrovky druhého typu a aj vysokej hladiny cholesterolu u detí. Len pre zaujímavosť, v USA je obéznych až 13 miliónov detí a mladistvých. U nás je, bohužiaľ, trend nadváhy a obezity u detí tiež alarmujúci.  Okrem toho americkí odborníci upozorňujú aj na to, že sladké nápoje, vrátane športových nápojov, džúsov a sladenej kávy, súvisia s ochoreniami srdca a zubným kazom. Z čoho by mal pozostávať zdravý pitný režim detí? Základ pitného režimu by mala tvoriť čistá voda, ktorú možno dochutiť ovocím. Vyhnúť sa treba presladeným limonádam a džúsom. Ich vhodnou alternatívou sú riedené ovocné šťavy a aj kvalitné ovocné a bylinkové čaje. Pestrú škálu čajov i kvalitných ovocných štiav nájdete aj na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/.
Zobraziť článok >
 
Joga vraj funguje proti bolesti chrbta lepšie ako špeciálne cviky na chrbát
Väčšina z nás počas dňa sedí alebo vykonáva monotónnu činnosť a, naopak, málo sa venuje pravidelnému cvičeniu. V dôsledku toho dochádza k svalovej nerovnováhe a nepríjemným bolestiam chrbta. Tie „riešime“ liekmi proti bolesti, ktoré prinesú rýchlu úľavu. Bohužiaľ, analgetiká iba potlačia bolesť, no problém existuje ďalej a zhoršuje sa. Neraz prerastie do chronických bolestí chrbta. Preto sa vedci z University of Maryland rozhodli pozrieť na 12 klinických štúdií, ktoré boli zamerané na cvičenie jogy aspoň raz týždenne. Rozobrali prepojenosť cvičenia jogy a chronickej bolesti chrbta. Zistili, že u tých, ktorí cvičili jogu, bola zaznamenaná dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že u nich dôjde k zníženiu chronickej bolesti spodnej časti chrbta do 12 mesiacov v porovnaní s tými, ktorí cvičili cviky na chrbticu. Ešte ste neprišli na chuť joge? Je to škoda, pretože aktuálne existuje množstvo rôznych štýlov jogy, takže vybrať si môže naozaj každý. Moderné ženy, ktoré chcú schudnúť nejaké to kilo, ocenia hot jogu alebo power jogu. Ak vás láka skôr meditácia, skúste napríklad kundalini jogu. Ashtanga joga je zasa rýchla a dynamická a hatha jogu ocenia začiatočníci.  Viac o joge sa môžete dozvedieť aj prostredníctvom kníh, ktoré nájdete na: http://knihy.eiffeloptic.sk/.
Zobraziť článok >
 
3 chyby, ktoré robíme pri cvičení HIIT
O HIIT tréningu ste už určite počuli. Jedná sa o vysoko intenzívny intervalový tréning, pri ktorom sa v pravidelných intervaloch striedajú fázy, keď cvičíte na maximum, s úsekmi oddychu. Napríklad 30 sekúnd šprintujete na mieste a 60 sekúnd odpočívate. HIIT je výborný na zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia, spaľovanie tukov i energie. Za predpokladu, že si zvolíte vhodné cviky, skvelo formuje telo. Napriek jeho pozitívam sa však často dopúšťame chýb, ktoré nás v dosiahnutí výsledkov brzdia alebo riskujeme zranenie. Ktoré sú to? Podceňujeme rozohriatie a strečing HIIT je veľmi intenzívne cvičenie, ktoré si vyžaduje kvalitné rozohriatie a strečing. Ak ich podceníte, môžete sa nepríjemne zraniť a odstaviť sa z tréningov na dlhé obdobie. Cvičíme zbytočne dlho HIIT môže trvať od 4 minút (4 minúty trvá známa tabata) až do 20 minút. Všetko závisí od aktuálnej kondície a nastavených cieľov. Dlhšie tréningy sú skôr na škodu ako na úžitok, pretože už nevládzete ísť na maximum a zbytočne sa prepínate. Nemyslíme na správnu techniku vykonávaných cvikov Pri HIIT tréningoch je skvelé využívať komplexné cviky, pri ktorých sa zapája čo najviac svalových skupín. Avšak skôr, ako vami vybrané cviky zaradíte do tréningu, presvedčte sa o tom, že ovládate správnu techniku. Stále platí, že zle vykonaný cvik je horší ako žiadny cvik. Informácie o strave i cvičení nájdete aj v knihách na: http://knihy.eiffeloptic.sk/. Zdroj: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
Trápi vás vysoký krvný tlak? Takto ho dáte dolu!
Vysoký krvný tlak sa často označuje ako tichý zabijak preto, lebo s ním žijeme a nevieme o tom. Z dlhodobejšieho hľadiska je nebezpečný, pretože vedie k vzniku srdcového infarktu, mŕtvice, ale aj k poruchám obličiek, zrakovým problémom a podobne. Užívanie liekov je v niektorých prípadoch nevyhnutnosťou. Okrem nich je však potrebné upraviť životný štýl – začať sa hýbať, dostatočne dlho spať, naučiť sa zvládať stres a kvalitne jesť. S týmto tvrdením sa stotožňujú aj odborníci z National Heart Lung and Blood Institute a možno ste počuli aj o tzv. DASH diéte, ktorá je zameraná práve na zníženie vysokého krvného tlaku. Cieľom je obmedziť príjem rafinovaných potravín, soli a sladkostí a, naopak, zamerať sa na konzumáciu celozrnných potravín, ovocia, zeleniny, strukovín atď. Vďaka tejto diéte je možné znížiť krvný tlak i schudnúť niekoľko kíl. Ak vás práve diéta neláka, môžu vám so znižovaním vysokého krvného tlaku pomôcť tieto potraviny: Oregano obsahuje karvakrol, ktorý má vplyv na zníženie krvného tlaku. Výskumy sa zatiaľ uskutočnili iba na zvieratách, avšak výsledky vyzerajú sľubne. Olivový olej je základom stredomorskej stravy, kde iba minimum ľudí trpí kardiovaskulárnymi chorobami. Podľa jednej vedeckej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 79 ľudí s cukrovkou, znížilo 1200 mg extraktu hlohu krvný tlak a to počas šestnástich týždňov. Overeným a používaným prostriedkom na zníženie vysokého krvného tlaku je cesnak. Má na tom zásluhu najmä sírna zlúčenina alicín, ale aj ďalšie zložky. Škorica je veľmi populárna nielen na dochutenie jedál, ale aj na podporu imunity, zníženie krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.
Zobraziť článok >
 
Čo vám hrozí, ak veľa solíte?
Milujete slané jedlá a pridávate hojné množstvo soli takmer do každého pokrmu? Radi si pochutnávate na slaných, tučných a konzervovaných potravinách, ktoré sú plné soli a sodíka? V tom prípade čítajte ďalej. Čo vám hrozí, ak prijímate veľa sodíka? Zvyšuje sa vám krvný tlak, čo je jedna z hlavných príčin vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Dávate zabrať svojim obličkám. Podľa štúdie v Journal of The American Nephrological Society tí, ktorí trpeli chronickým ochorením obličiek a znížili príjem soli, zaznamenali zlepšenie svojho stavu. Môže dôjsť k zhoršeniu kognitívnych funkcií v starobe. Ešte väčšie riziko tohto problému hrozí, ak sa vysoký príjem soli skombinuje so sedavým spôsobom života. Príjem sodíka je priamo spojený s kardiovaskulárnymi ochoreniami, dokonca u diabetikov je riziko ich vzniku dvakrát vyššie ako u zdravých ľudí. Dochádza k zadržiavaniu vody v tele, čo je spojené s nepríjemnými pocitmi i kilami navyše. Nadmerný príjem soli zhoršuje vzhľad celulitídy. Pozor, aby ste sa nedostali do začarovaného kruhu Vaše chuťové poháriky si na slanú chuť privyknú, v dôsledku čoho začnete soliť ešte viac – to zvyšuje riziko vzniku uvedených problémov ešte viac. Ako sa tomu vyhnúť? Začnite čítať etikety produktov a vyhnite sa tým, ktoré obsahujú veľa soli. Doma soľte jedlá až po dokončení a preferujte himalájsku soľ. Všetko pre zdravie nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
Prečo používať celozrnnú múku namiesto bielej?
Viete o tom, že tisíce rokov jedli naši predkovia celozrnnú múku a biela múka sa používa iba posledných 200 – 250 rokov? A nielen preto je celozrnná múka pre naše telo prirodzenejšia. Aké sú jej ďalšie výhody v porovnaní s bielou múkou? Má nižší glykemický index Biela múka sa vyrába zomletím škrobnatej časti obilného zrnka, čiže v nej chýba aj značná časť vlákniny, ktorá je zastúpená v šupke. Z tohto dôvodu má biela múka vysoký glykemický index, čiže spôsobuje prudké kolísanie krvného cukru a inzulínu. To vedie nielen k opätovnej chuti na maškrty z bielej múky, ale z dlhodobejšieho hľadiska aj k inzulínovej rezistencii, cukrovke či kardiovaskulárnym chorobám. Takisto ak jeme veľa bieleho pečiva a energiu nespálime, ukladá sa do tukových zásob. Naopak, konzumácia celozrnnej múky udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, čiže uvoľňuje energiu postupne a zasýti na dlhší čas. Obsahuje veľa živín Celozrnná múka vzniká zomletím celého zrnka, ktoré je zásobárňou mnohých živín. Okrem vlákniny sú to B vitamíny, fosfor, horčík, draslík, meď, vápnik a ďalšie dôležité látky prispievajúce k zdraviu a pohode nášho organizmu. Je chutná Je pravda, že celozrnné produkty nie sú také jemné a nadýchané ako pečivo z bielej múky, avšak kto si na chuť celozrnných výrobkov zvykne, bude ich milovať! Všetko o zdravej strave sa môžete dozvedieť aj z kníh tu: https://knihy.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >