Graviola – exotické ovocie, ktoré prospeje zraku a bojuje proti infekciám
Graviola sa pestuje najmä v Južnej Amerike a používa sa hlavne do sladkých jedál. Aktuálne si ju s trochou šikovnosti dokážeme vypestovať aj u nás a využívať jej pozitívne účinky vo svoj prospech.
Tie vychádzajú hlavne zo zloženia tohto exotického ovocia. Obsahuje veľa vitamínu C, ďalej vitamíny zo skupiny B, vlákninu, meď, železo, draslík a ďalšie látky, a preto sa jej pripisujú napríklad nasledovné benefity:
Obsahuje prospešné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením, civilizačnými ochoreniami a predčasným starnutím. Vedci z Kene a Egypta skúmali zloženie gravioly z hľadiska antioxidantov. Zistili, že sa v nej nachádzajú alkaloidy, saponíny, terpenoidy, flavonoidy, kumaríny a laktóny, antrachinóny, triesloviny, glykozidy, fenoly a fytosteroly. Na základe toho označili graviolu ako účinný antioxidant, ktorý môže byť dokonca prevenciou rakoviny.
Listy z gravioly majú protizápalové a antimikriobiálne vlastnosti. Vedci z indickej Keraly dokázali, že extrakt z listov môže nahradiť chlórnan sodný, ktorý sa používa ako bielidlo a v riedenej forme je súčasťou dezinfekčných prostriedkov využívaných v domácnosti.
Využíva sa pri ochoreniach, ktoré boli spôsobené baktériami a parazitmi, pri problémoch s kašľom, pri vracaní a horúčke. Podľa odborníkov z WebMD Magazine môže graviola a čaj z gravioly účinne bojovať proti infekcii a človeka opäť postaviť na nohy.
Je skvelým zdrojom energie, pretože obsahuje sacharidy, vlákninu a množstvo biologicky aktívnych látok.
Graviola má úžasnú chuť – dužina je skôr sladkokyslá a pripomína niečo medzi broskyňou a banánom. Dá sa jesť samotná alebo si z nej môžete pripraviť lahodné pochúťky. Pozor, semiačka sa nejedia.
Graviola sa dá vypestovať aj u nás. Ako na to?
Graviola pochádza zo severných oblastí Južnej Ameriky, avšak s trochou šikovnosti si ju dopestujete aj u nás. Najideálnejšie je kúpiť si zelenú rastlinu v kvetináči, ktorú ponúkajú aj niektorí záhradkári u nás. Treba jej dopriať veľa svetla, tepla a počas horúcich letných dní aj bohatú vlahu. V zime takisto vyžaduje teplotu okolo 15 – 20 stupňov Celzia a strednú zálievku. Ak sa jej bude dariť, dokáže dorásť do úctyhodnej výšky a obdarí vás chutnými a zdravými plodmi.
Ako jesť graviolu? Dozviete sa vo videu:
Zdroj: youtube.com
Zdroj foto: wikipedia.sk, Damien Boilley