Čo jesť, ak chcete schudnúť? Tajomstvo je v glykemickom indexe potravín
S radami, ktoré sa týkajú chudnutia, akoby sa roztrhlo vrece. Ak skúšate jednu diétu za druhou, zabudnite na to, pretože tie k trvalému úbytku na hmotnosti a pocitom spokojnosti nevedú. Najlepším riešením je zdravý životný štýl – výsledky sa síce dostavia pomalšie, no sú trvalé!
Existuje zázračná a univerzálna rada na chudnutie?
Ak si kladiete rovnakú otázku, možno budú pre vás odpoveďou výsledky štúdie publikovanej v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Na základe nej odborníci sledovali viac ako 120-tisíc ľudí neuveriteľných 16 rokov a ich stravovacie zvyklosti so zameraním na glykemický index potravín (rýchlosť, ktorou sa cukor z danej potraviny vstrebáva a ovplyvňuje hladinu krvného cukru). Zistili, že tí, ktorí konzumovali jedlá s vysokým glykemickým indexom pribrali viac ako tí, ktorí jedli pokrmy s nízkym glykemickým indexom.
Je to preto, lebo pokrmy s vysokým GI spôsobujú prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu, čo vedie k pocitom hladu, k opätovnému jedeniu a zbytočnému prísunu kalórií. Nehovoriac o tom, že nespálená energia sa ukladá do tukových zásob a vysoká spotreba jedál s vysokým GI vedie k inzulínovej rezistencii a cukrovke.
Ak neviete, ako s chudnutím začať, začnite sledovať glykemický index potravín. My sme pre vás pripravili stručný prehľad potravín s vysokým, stredným a nízkym GI.
potraviny s vysokým GI (je lepšie sa im vyhnúť): hranolčeky, pečené zemiaky, sladkosti (zákusky, čokoláda, sušienky, cukríky...), biely chlieb, biele pečivo, limonády, biela ryža
potraviny so stredným GI (31 – 70), ktoré treba jesť s mierou: kukurica, ananás, banány, figy, hrozno, celozrnný chlieb
potraviny s nízkym GI (0-30), ktoré by mali v jedálničku prevládať: zelenina a kyslejšie druhy ovocia, celozrnné cestoviny, nízkotučné mliečne výrobky, strukoviny, orechy, semienka
Zdravé potraviny nájdete aj v našom e-shope na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/.