EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Kedy je vhodné zemiaky vyhodiť a už nejesť!

Publikované od Majk

Zemiaky sú jednou zo základných potravín. Na Slovensku patria k základom stravovania. Sú zdravé, chutné, ale veľmi ľahko sa vedia premeniť na smrtiace. V ich klíčkoch sa skrýva jeden z najsmrteľnejších jedov, ale je aj viac prípadov, kedy už zemiak nie je vhodný na konzum, ako keď je naskrz preklíčený.

Klíčky a zelené časti

Sú zdrojom alkaloidu solanínu, ktorý je prudko jedovaný a napríklad odvar z klíčkov odrovná aj dospelého človeka. Ak má zemiak klíčok, alebo zelenú časť, je potrebné tieto škvrny do hĺbky vykrojiť. Ak ich je príliš veľa, je lepšie už zemiak zahodiť.

Mäkký zemiak

Chemikálie škodlivé pre naše telo sa tvoria aj v zemiakoch, ktoré sú skladované na slnku a v teple. Vtedy obvykle začínajú mäknúť a už na konzumáciu nie sú vhodné. Platí, že ak zemiak dokážete stlačiť, už by ste ho nemali pripravovať.

Nezrelé zemiaky

Príroda to zariadila tak, že zemiak sa do plného dozrievania sám chráni toxickými látkami pred parazitmi a škodcami. No ak preto konzumujete nezrelé zemiaky, tieto látky dostávate do tela a so zdravím a výživou to rozhodne nemá nič spoločné.

Ak ste niektorý z uvedených aspektov objavili na vašom zemiaku, určite ho nevarte, patrí do smetí. Tú ich však môžete použiť do kompostu, alebo ich nedávajte do jedného priečinka s ostatným odpadom, ale využite praktický odpadový kôš na triedený zber. Mnoho dobrých pomôcok do kuchyne nájdete v časti: http://bytove-doplnky.eiffeloptic.sk