Okrúhlica – zelenina s množstvom pozitívnych účinkov. Ktoré sú TOP?

Okrúhlica patrí medzi kapustovitú zeleninu, vzhľadom pripomínajúcu reďkvičku, ktorá sa v minulosti pestovala najmä v podhorských oblastiach. Na chvíľu upadla do zabudnutia, no dnes sa opäť vracia na náš stôl. Aké sú jej plusy?
Obsahuje množstvo cenných živín
100 g okrúhlice obsahuje okolo 28 kcal. Je výbornou zásobárňou draslíka, vápnika, horčíka, vitamínu B6, vitamínu C, ale aj vlákniny.
Posilňuje obranyschopnosť
Okrúhlica sa konzumuje tepelne upravená. Pokiaľ to urobíte šetrne, jeden pohár varenej okrúhlice pokryje 30 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, ktorý je kľúčový pre silnú obranyschopnosť.
Je bojovníčkou proti zápche
V šálke varenej okrúhlice sú viac ako 3 g vlákniny, ktorá výborne zasýti a podporuje pravidelné vyprázdňovanie.
Podporuje zdravie srdca
Za tento pozitívny účinok môžu nielen zastúpené antioxidanty a vláknina, ale aj draslík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak.
Je pomocníčkou pri chudnutí
A to hneď z viacerých dôvodov – obsahuje minimum kalórií, zasýti, podporí vyprázdňovanie a telo zásobí živinami, čo je pri redukcii hmotnosti dôležité.
Veľa informácií o rôznych druhoch zeleniny nájdete aj v knihách na: https://knihy.eiffeloptic.sk/.
Zdroj foto: pixabay.com