EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Ste tehotná? Dbajte nielen na prísun kyseliny listovej, ale aj vitamínu B12

Publikované od Mirka

Upozorňujú na to vedci z University of Warwick, podľa ktorých môže nedostatok vitamínu B12 počas tehotenstva zvýšiť riziko vzniku cukrovky u dieťatka.

Nedostatok tohto vitamínu zo skupiny B podľa nich nepriaznivo ovplyvňuje hladinu leptínu – hormónu, ktorý reguluje pocity hladu a sýtosti. Leptín je produkovaný tukovými bunkami. Je teda dôležitý pre fungovanie metabolizmu. Ak je jeho úroveň vysoká, mozog dostáva správu, že sme sýti a treba prestať jesť. Naopak, nízka úroveň leptínu dáva mozgu pokyn, že sme hladní a potrebujeme jedlo.  

Odborníci z Warwicku zistili, že deti narodené matkám s nedostatkom vitamínu B12 mali vyššie ako normálne hladiny leptínu. To naznačuje, že deficit vitamínu B12 v tehotenstve môže nepriaznivo naprogramovať gén leptínu u nenarodeného dieťaťa. Dieťa môže potom trpieť metabolickými poruchami, ktoré často vedú až k vzniku diabetu.

Odborníci chcú v tejto štúdii pokračovať, aby zistili, prečo dochádza k nárastu leptínu u detí matiek s deficitom vitamínu B12. Už teraz vedia, že za tým môže byť niekoľko príčin.

V analýze sa vedci zmieňujú aj o tom, že už predošlé štúdie naznačili, že matky s nízkou hladinou vitamínu B12 mali vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) a bola u nich väčšia pravdepodobnosť, že porodili deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou či dokonca vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Detičky tiež v detstve často trpeli inzulínovou rezistenciou, čo je rizikový faktor pre diabetes typu 2.

Vitamín B12 je bohato zastúpený v živočíšnych produktoch, ako je červené mäso, vajíčka, mlieko, losos, droždie, ale napríklad aj v kyslej kapuste.