Pečené gaštany. Recepty, ktoré chutia aj liečia!
Vianočné obdobie by nebolo to pravé, ak by mu chýba vôňa pečených gaštanov. Nie je to však len o chuti a hrejivej atmosfére, ale aj o jedinečnom pomocníkovi, ktorého nám zima zoslala ako požehnanie, aby sme si vylepšili zdravie, keď telu chýbajú vitamíny z čerstvého ovocia a zeleniny.
Lekárnička, ktorá chutí
Jedlé gaštany predstavujú prírodný zdroj vitamínov B, E, K a rovnako sa môžu pochváliť aj vitamínom C, ten sa síce pečením vytráca, ale vždy ho aspoň trocha ostane. Čo však ostane v plnej miere v gaštanoch je napríklad zinok, železo, horčík, aj fosfor či vápnik. Teda ingrediencie, vďaka ktorým ostene žena krásnou aj cez zimu, podporujú totiž obnovu pleti starostlivosť o ňu a odolnosť voči mrazu.
Výborné pre fit líniu
Gaštany majú schopnosť rýchlo nasýtiť, ale pritom obsahujú len 180 kalórií na 100 gramov, čo je vynikajúci výsledok, ktorý poteší aj ženy na predvianočnej diéte. Okrem toho vynikajúco dodáva energiu a sviežosť, upokojuje aj myseľ a pomáha zahnať depresiu.
Spravte si gaštany rýchlo a jednoducho
Skvelý spôsob ako si pripraviť chutné gaštany je namočiť ich na 12 hodín do vody, narezať nožom od vrcholu až po spodok v tvare kríža a piecť v rúre asi pol hodinu pri 200 stupňoch Celzia.
Ide to však aj jednoduchšie. Gaštany si môžete pripraviť aj na panvici. Narežete ich do písmena X. Potom ich vysypete na rozpálenú panvicu a už len miešate, občas poprehadzujete, môžete pokropiť vodou. Pečieme do stmavnutia, pozor, nie zčernania. Za pár minút je zdravá pochúťka na svete.