EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Zdravie

 
Na scénu sa vracia vitamín K. Na čo všetko ho potrebujeme?
Veľmi často sa označuje ako zabudnutý vitamín, pretože sa mu nevenuje taká pozornosť ako ostatným vitamínom, hoci je veľmi dôležitý pre zrážanie krvi i pevné kosti. Vitamín K predstavuje skupinu vitamínov, konkrétne vitamínu K1 a K2. K1 pochádza hlavne zo zeleniny, prevažne listovej (špenát, špargľa, brokolica), ale obsahujú ho aj sójové bôby, fazuľa či jahody. Konkrétne, v 1 g sušenej bazalky je 17,2 mcg K vitamínu, v 100 g vareného kelu cca 530 mcg, v 15 g jarnej cibuľky viac ako 30 mcg a v rovnakom množstve kvasených uhoriek niečo pod 30 mcg. Vitamín K2  sa tvorí v tenkom čreve za predpokladu, že je tam dostatok prospešných črevných baktérií. Dospelé ženy by mali denne prijať 90 mikrogramov K vitamínu, muži až 120 mcg. Aké sú príznaky nedostatku vitamínu K? Deficit tohto vitamínu sa prejavuje hlavne zvýšenou krvácavosťou, ak sa človek napríklad poraní alebo lámavosťou kostí (osteoporózou). To však nie je všetko. Ak na sebe badáte oslabenú imunitu, trápia vás alergie, kožné problémy, zbystrite pozornosť. Možno jete málo potravín s obsahom K vitamínu. Kto najčastejšie trpí deficitom tohto vitamínu? Jedná sa o ľudí, ktorí trpia poruchami látkovej výmeny, celiakiou alebo ich pečeň nefunguje tak, ako má. Pozor si treba dať aj vtedy, keď jeme veľa cukrov a často užívame antibiotiká, pretože aj tie znižujú vstrebávanie vitamínu K. Všetko pre pevné zdravie a vitalitu nájdete aj v našom e-shope na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/.
Zobraziť článok >
 
Prečo si každý deň dopriať aspoň jednu šálku zeleného čaju?
Viete o tom, že čaj je hneď po čistej vode druhým najčastejšie konzumovaným nápojom na svete? Konkrétne zelený čaj vám pomôže napríklad s lepším sústredením v práci. Je to hlavne vďaka aminokyseline teanín, ktorá priamo pôsobí na mozog tak, že navodzuje stav hlbokej relaxácie, avšak nie za cenu toho, že by ste sa cítili ospalo. Táto aminokyselina je výborná aj na upokojenie, zlepšenie kvality spánku a takisto na sústredenie sa. Takže už 2 – 3 šálky zeleného čaju denne môžu mať prospešné účinky na fungovanie nervovej sústavy. Navyše zelený čaj sa dáva do súvislosti aj s prevenciou Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Je tu však jedna vec, na ktorú si treba dať pri tomto lahodnom nápoji pozor a to hlavne vtedy, keď milujete aj voňavú kávu. Zelený čaj je aj zdrojom kofeínu a ďalších podobných látok, ktoré sú významnými stimulantmi a ak ho vypijeme priveľa, môžeme mať večer problém zaspať. Aké sú ďalšie pozitívne účinky zeleného čaju? Obsahuje veľa bioaktívnych látok Jedná sa hlavne o polyfenoly, ktoré môžu tvoriť až úžasných 30 % z hmotnosti suchého listu. Polyfenoly sú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a následným vznikom rozličných zdravotných problémov. Je pomocníkom pri zhadzovaní prebytočných kíl Nie všetky štúdie potvrdzujú tento účinok zeleného čaju. Preto možno povedať, že zelený čaj nám môže pomôcť pri spaľovaní tukov a chudnutí. So spaľovaním tukov a zvýšením termogenézy (zahrievaním organizmu) sa spájajú hlavne katechíny. Napríklad podľa vedcov z Veľkej Británie z Hatfieldu sa znížilo množstvo telesného tuku u mužov o 1,63 % v porovnaní s tými, ktorí užívali iba placebo. Chráni zuby Zelený čaj má protizápalové účinky, to znamená, že obmedzuje rast niektorých baktérií v ústach a následný vznik zubného kazu. Dokonca by mal pomôcť i vtedy, keď máte problém so zápachom z úst. Je prevenciou vzniku cukrovky, infarktu i mŕtvice Podľa odborníkov zelený čaj zlepšuje látkovú výmenu glukózy a lipidov. Zjednodušene povedané, zabraňuje prudkým výkyvom krvného cukru a inzulínu, ktoré vedú k inzulínovej rezistencii a neskôr aj k cukrovke. Zelený čaj tiež zlepšuje prietok krvi a inhibuje oxidáciu „zlého“ LDL cholesterolu v žilách, čím zabraňuje vzniku srdcovocievnych ochorení.  Základom je správna príprava Ak chcete čerpať zo zeleného čaju maximum benefitov, musíte ho správne pripraviť. V niektorých krajinách sa na zaliatie čaju používa voda, ktorá bola len privedená k varu, inde taká, ktorá prešla dlhším varom. Avšak základná zásada je, že vodu treba nechať schladnúť na 60 – 80 stupňov Celzia. Následne sa čaj zaleje a nechá lúhovať 2 – 3 minúty. Pestrú paletu sypaných zelených čajov nájdete aj v našom internetovom obchode tu: http://darceky.eiffeloptic.sk/cukrovinky/c5248.htm Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
6 potravín, ktoré pomôžu odstrániť opuch vašej tváre
Často vás trápi ranný opuch tváre a neviete, ako si s ním poradiť? Pomôcť vám môže týchto 10 potravín. Zaraďte ich do svojho jedálnička a zmeny môžete spozorovať už za niekoľko týždňov. Jablká Len 2-4 jablká denne vám pomôžu zbaviť sa nepríjemných opuchov. Navyše zlepšia vaše trávenie a telo ochránia pred radom ochorení. Konzumovať ich môžete surové, no výborne chutia aj upečené. Petržlen Petržlen vyniká medzi ostatnými potravinami svojimi silnými močopudnými vlastnosťami. Svoje liečivé vlastnosti nestráca ani po zamrazení, ani pri sušení. Obsahuje vysoký obsah bielkovín a minimálne množstvo kalórií, takže je ideálnou voľbou aj pri diéte. Pohánka Dnes už nájdete množstvo chutných receptov, ktoré si z pohánky môžete pripraviť. Zaraďte ju do svojho jedálnička a ráno budete vyzerať sviežejšie, ako kedykoľvek predtým. Sušené marhule Táto potravina má vynikajúce odvodňovacie účinky. Sušené marhule vás tak opuchov dokážu zbaviť už v priebehu niekoľkých hodín. Môžu vám zároveň poslúžiť ako náhrada nezdravých sladkostí. Brusnice Brusnice vám pomôžu ako čerstvé, tak aj sušené. Zbavujú telo viacerých škodlivých látok a dodávajú mu veľké množstvo vitamínov. Uhorky Uhorka patrí taktiež k potravinám s vysokým močopudným účinkom. Veľmi zdravou je aj čerstvá šťava z tejto zeleniny, ktorú vypijete na lačný žalúdok. Uhorky však môžete použiť aj ako masku na pleť. Všetko pre vašu krásu nájdete v našom ehope krasa.eiffeloptic.sk. 
Zobraziť článok >
 
Šťava z čiernej reďkvičky pomôže pri tráviacich problémoch i zachrípnutí
Pokiaľ vás trápia tráviace problémy a máte často problém so zachrípnutím, skúste popíjať šťavu z čiernej reďkvičky. Čo čierna reďkev obsahuje? Jedným z najväčších prínosov čiernej reďkvičky je vysoký obsah vitamínu C, ktorý je jedným z najsilnejších antioxidantov. Podieľa sa, napríklad na posilnení obranyschopnosti či tvorbe kolagénu nevyhnutného pre krásnu pleť. Niacín, ako člen vitamínov skupiny B, ovplyvňuje činnosť metabolizmu a vitamín B5 eliminuje tráviace, nervové i kožné ťažkosti. Z minerálov je v čiernej reďkvičke obsiahnutý hlavne draslík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Nechýba ani vápnik dôležitý pre pevné a zdravé kosti i zuby. Zastúpený horčík zabraňuje kŕčom a prospieva fungovaniu nervovej sústavy. Pozitíva čiernej reďkvičky v kocke Posilňuje činnosť imunitného systému. Je prevenciou osteoporózy a zubného kazu. Podporuje peristaltiku čriev, čiže pomáha predchádzať zápche. Horčičné silice, ale aj vitamíny a minerály, pomáhajú pri zachrípnutí a odhlienení organizmu. Stačí zmiešať šťavu z reďkvi s medom a pravidelne užívať v malých dávkach.  Pomáha pri chronických ochoreniach žlčníka a žlčníkových kameňoch. Zmierňuje plynatosť. Dezinfikuje nielen dýchacie, ale aj močové cesty. Nastrúhaná v podobe obkladu pomôže pri bolestiach prínosných a čelových dutín. Šťavu z čiernej reďkvi i ďalšie skvelé produkty nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
Chronicky vystresovaní ľudia majú väčšiu tendenciu k získaniu nadváhy
Určite ste počuli o tom, že zvýšené hladiny stresových hormónov spôsobujú zvýšené ukladanie tuku na tele, hlavne v oblasti bruška. Ten je nielen nevzhľadný, ale aj zo zdravotného hľadiska potenciálne najviac nebezpečný. Nuž a vedci z Veľkej Británie prišli s ďalšími, nie príliš dobrými správami pre vystresovaných ľudí. Podľa nich dlhodobo vyššie hladiny kortizolu spôsobujú nielen priberanie, ale aj náročnejší proces chudnutia. Stres jednoducho vedie k zvýšenému vylučovaniu kortizolu, ktorý vplýva na množstvo procesov v tele, vrátane ovplyvnenia metabolizmu a tendencií ukladať tuk. Nehovoriac o tom, že keď sme v strese, je ťažšie nájsť v sebe motiváciu na pravidelné športovanie a odolávať nezdravým potravinám. Vedci do tejto štúdie zapojili 54 ľudí a pravidelne u nich merali hladiny kortizolu, hmotnosť, obvod pása a index telesnej hmotnosti. Nuž a výsledok už poznáte. Tí, ktorí mali v tele viac kortizolu, mali väčšiu pravdepodobnosť vzniku obezity i ukladania tuku v oblasti pása. Preto je veľmi dôležité, aby sme sa naučili zvládať stres. Existuje na to množstvo techník od hlbokého dýchania cez pravidelný pohyb až po konzumáciu správnych potravín. Extra tip z nášho e-shopu: Schudnite bez stresu, 9,41 eura Táto kniha je ideálnym pomocníkom pri chudnutí. Vďaka nej bude chudnutie hrou. Okrem iného vás naučí, ako odolať maškrtám a odhaliť faktory vedúce k prejedaniu. Viac o zvládaní stresu a chudnutí sa môžete dozvedíeť aj z ďalších kníh z nášho e-shopu: http://knihy.eiffeloptic.sk/.  
Zobraziť článok >
 
Jesť kapustovú zeleninu sa oplatí. Prečo?
Do kategórie kapustovej zeleniny patrí nielen kapusta a kel, ale aj kaleráb, brokolica či karfiol. Zaraďujeme sem také druhy zeleniny, z ktorých sa jedia listy, stonky alebo nerozvinuté kvetenstvo. Aké sú výhody konzumácie kapustovej zeleniny? Znižuje riziko rakoviny Za tejto účinok je zodpovedný hlavne sulforafán, ktorý sa v tomto druhu zeleniny nachádza. Jediný háčik je v tom, že tepelnou úpravou sa táto látka ničí. Preto je vhodné kapustovú zeleninu konzumovať čerstvú, napríklad v podobe smoothie. Chráni pred vznikom osteoporózy Rednutie kostí vzniká najčastejšie v dôsledku deficitu vápnika a vitamínu D. Predísť tomu môžete nielen pitím mlieka a mliečnych výrobkov, ale aj konzumáciou kapustovej zeleniny. Napríklad šálka vareného kelu obsahuje 47 mg vápnika a aj vitamín K, ktorý je tiež dôležitý pre kosti. Posilňuje srdce Za tento účinok môže hlavne obsah vitamínu C a ďalších antioxidantov, ktoré srdce chránia pred poškodením voľnými radikálmi. Znižuje riziko vzniku cukrovky Kapustová zelenina má veľa vlákniny a nízky glykemický index, čiže výborne zasýti a nespôsobuje výkyvy krvného cukru. Podľa jednej zo štúdií, ženy, ktoré jedli kapustovú zeleninu, mali nižšie riziko vzniku cukrovky až o 2/3 v porovnaní s tými, ktoré ju jedli menej často. Všetko pre zdravie nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: https://pixabay.com/en/vegetables-raw-carrots-cauliflower-1014509/
Zobraziť článok >
 
Chcete dokonale ploché bruško? Držte sa týchto overených rád
Ploché bruško nezískate dennodenným robením kardio aktivít a ani cvičením „brušákov“, hoci vhodný pohyb tvorí asi 20 – 30 % úspechu. Základom sexi bruška je strava a celková zmena životného štýlu. Neviete, ako začať? Skúste to spolu s nami a pravidlami, ktoré nie sú až také náročné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Čo poviete?  Jedzte viac vlákniny Vláknina je veľmi dôležitá pre správne trávenie. Dostatočnou konzumáciou rozpustnej i nerozpustnej vlákniny sa vyhnete nafúknutému bruchu, plynatosti  i ťažkostiam s vyprázdňovaním. Kde sa vláknina nachádza? Skvelým zdrojom je ovocie, zelenina, strukoviny, celé zrná, semienka či oriešky. Čo sa týka ovocia, preferujte to, ktoré má červenú a oranžovú farbu. Údajne je najlepším prostriedkom na spaľovanie brušného tuku kvôli obsahu fytonutrientov. Zo zeleniny je výborná napríklad listová zelenina. Odstráňte z dosahu všetky nezdravé jedlá Za ovísajúce bruško môže byť zodpovedná nadmerná spotreba rafinovaného cukru. Skúste sa mu vyhnúť tak, že doma a ani v práci nebudete skladovať nezdravé sladkosti. Veď ak ich nebudete mať k dispozícii, nezjete ich. Namiesto nich to skúste s ovocím alebo s orieškami. Samozrejme, nepraženými a nesolenými. Ak holdujete zemiakovým lupienkom či jedlám z rýchleho občerstvenia, v rámci možností sa im vyhnite a nahraďte ich zdravšími variantmi.  Spite v chladnejšej miestnosti Počas chladných mesiacoch mnohé z nás spia v prekúrených miestnostiach. To môže vyvolať nielen ťažkosti so spánkom, ale aj priberanie. Podľa odborníkov spánok pri nižších teplotách spôsobí to, že telo spáli viac nechceného tuku, pretože je nútené udržiavať telesnú teplotu. To znamená, že ani v zime by teplota v spálni nemala byť vyššia ako 18 stupňov Celzia. Vyskúšajte správne vône Ak ste milovníčkou esenciálnych olejov, určite tento trik vyskúšajte napríklad večer, aby ste sa vyhli zbytočnému prejedaniu. Jednoducho dajte do aromalampy mätový, banánový, jablkový či vanilkový esenciálny olej a zhlboka vybranú vôňu vdychujte. Malo by to stlmiť chuť k jedlu, čo sa v konečnom dôsledku prejaví aj na brušku. Používajte menšie taniere Čo docielite používaním menších tanierov? S najväčšou pravdepodobnosťou zjete menej, naučíte sa jedlo vychutnávať, čo sa odzrkadlí aj na vzhľade vášho tela. Ak k tomu pridáte ešte jedno pravidlo – ku každému jedlu doplníte veľkú porciu zeleniny, úspech máte zaručený. Prestaňte jesť cereálie Reklamy nás presviedčajú, aké dôležité a zdravé je dať si misku cerálií na raňajky. Prečítali ste si však niekedy etiketu týchto produktov? Ak nie, urobte to! Zistíte, že sú doslova nabité cukrom. Nuž a ak jete veľa cukru a nespálite ho, ukladá sa do tukových zásob. Rizikové sú aj pražené ovsené vločky, ktoré okrem cukru obsahujú aj nezdravý nasýtený tuk. Namiesto nich si pripravte ovsenú kašu doma, alebo pokojne siahnite po vajíčkach, kvalitných syroch či šunke, ktoré vás výborne zasýtia, čiže počas dopoludnia zjete menej. K nim si doprajte celozrnné pečivo pokvapkané olivovým olejom.  Zmeňte svoje myslenie Zdravé jedlo i pohyb vám budú k ničomu, ak nepreprogramujete svoju myseľ. Sústreďte sa na úspech – v tomto prípade na získanie sexi bruška. Ak na to pôjdete s rozumom a budete pozitívne naladené, posilníte svoje zdravie a dosiahnutie cieľa vám zdvihne aj sebavedomie. Verte, že na to máte!  Chcete sexi bruško a aj pevné zdravie? Vyberte si niektorú z našich kníh, ktoré vám v splnení týchto snov pomôžu. Navštívte náš e-shop na: http://knihy.eiffeloptic.sk/ Zdroj: unplash.com
Zobraziť článok >
 
Kedy je vhodné zemiaky vyhodiť a už nejesť!
Zemiaky sú jednou zo základných potravín. Na Slovensku patria k základom stravovania. Sú zdravé, chutné, ale veľmi ľahko sa vedia premeniť na smrtiace. V ich klíčkoch sa skrýva jeden z najsmrteľnejších jedov, ale je aj viac prípadov, kedy už zemiak nie je vhodný na konzum, ako keď je naskrz preklíčený. Klíčky a zelené časti Sú zdrojom alkaloidu solanínu, ktorý je prudko jedovaný a napríklad odvar z klíčkov odrovná aj dospelého človeka. Ak má zemiak klíčok, alebo zelenú časť, je potrebné tieto škvrny do hĺbky vykrojiť. Ak ich je príliš veľa, je lepšie už zemiak zahodiť. Mäkký zemiak Chemikálie škodlivé pre naše telo sa tvoria aj v zemiakoch, ktoré sú skladované na slnku a v teple. Vtedy obvykle začínajú mäknúť a už na konzumáciu nie sú vhodné. Platí, že ak zemiak dokážete stlačiť, už by ste ho nemali pripravovať. Nezrelé zemiaky Príroda to zariadila tak, že zemiak sa do plného dozrievania sám chráni toxickými látkami pred parazitmi a škodcami. No ak preto konzumujete nezrelé zemiaky, tieto látky dostávate do tela a so zdravím a výživou to rozhodne nemá nič spoločné. Ak ste niektorý z uvedených aspektov objavili na vašom zemiaku, určite ho nevarte, patrí do smetí. Tú ich však môžete použiť do kompostu, alebo ich nedávajte do jedného priečinka s ostatným odpadom, ale využite praktický odpadový kôš na triedený zber. Mnoho dobrých pomôcok do kuchyne nájdete v časti: http://bytove-doplnky.eiffeloptic.sk
Zobraziť článok >
 
Mentálna anorexia sa častejšie vyskytuje u žien s celiakiou
Podľa odhadov trpí celiakiou asi 1 percento európskej populácie. Jedná sa o autoimunitné ochorenie, ktoré spočíva v trvalej neznášanlivosti imunitného systému voči lepku, ktorý je známy aj ako glutén. Konzumácia gluténu vyvoláva u ľudí množstvo príznakov, ktoré si často spájajú s inými chorobami. V dôsledku konzumácie lepku však dochádza k poškodeniu čreva, ktoré tak ľahšie prepúšťa do tela toxíny a, naopak, spôsobuje nedostatočné vstrebávanie živín. Jediným riešením je dôsledné dodržiavanie bezlepkovej diéty. Život s celiakiou nie je ľahký, no napriek tomu ho možno žiť plnohodnotne. Avšak najnovšie vedci prepojili celiakiu s mentálnou anorexiou. Konkrétne, že sekundárnou diagnózou celiakie môže byť práve mentálna anorexia. Jedná sa o prvú štúdiu, ktorá naznačuje prepojenie medzi týmito dvomi chorobami. Uskutočnili ju vedci z University of Colorado. Odborníci analyzovali mnoho štúdií, ktoré prebiehali dlhé roky. Zapojených do skúmania bolo 18-tisíc švédskych žien s diagnózou celiakie a 89-tisíc žien, ktoré nemali autoimunitné poruchy. Zistili, že ženy s celiakiou mali až o 46 % väčšiu šancu, že budú trpieť mentálnou anorexiou. A navyše tie s mentálnou anorexiou mali dvakrát väčšiu šancu na vznik celiakie. Vedci tiež upozorňujú na to, že celiakia i anorexia sa môžu prejavovať podobnými príznakmi, ako napríklad bolesť brucha po jedle, pocity plnosti, problémy s vyprázdňovaním a chudnutie. Viac o poruchách príjmu potravy i celiakii sa môžete dozvedieť z kníh z nášho e-shopu na: http://knihy.eiffeloptic.sk/.
Zobraziť článok >
 
Osvojte si tieto 4 zvyky a vaša pleť sa vám ihneď poďakuje
Myslíte si, že pre svoju pleť robíte maximum, no stále s ňou máte problémy? Osvojte si týchto 9 zvykov a vaša pokožka bude žiariť. Pravidelne čistite obrazovku svojho mobilného telefónu antibakteriálnymi utierkami. Telefón máte so sebou všade a najnovšie štúdie žiaľ preukázali, že na našich mobiloch je až 10x viac baktérií, než na toaletnej doske. Nepríjemné zistenie, však? Práve preto toto pravidlo nezanedbávajte a svoj telefón denne pretrite antibakteriálnymi utierkami. Pite dostatok tekutín. Hydratácia je veľmi dôležitá pre celý váš organizmus. Nezanedbávajte preto dostatočný prísun tekutín a vypite denne aspoň 2 litre vody alebo nesladeného čaju. Starajte sa o svoje štetce na púder a make-up. Pokiaľ ich čisteniu nebudete venovať pravidelnú starostlivosť, nedokonalostí pleti sa nikdy nezbavíte. Po správnosti by ste mali štetce očistiť po každom použití. Nie je to pritom nič náročné, dnes už v drogériách dostanete antibakteriálne spreje, ktoré na štetec po jeho použití nanesiete, utriete ho do utierky a je pripravený na ďalšie použitie. Doprajte si sprchu ihneď po cvičení. Ak sa venujete cvičeniu, neodkladajte sprchu hneď po ňom - do rozšírených pórov sa vám totiž môže dostať pot, čo spôsobí vznik vyrážok. Vyhýbajte sa pritom úplne horúcej vode, privodíte si tým vráskavenie pokožky a jej vysušovanie. Ideálna teplota na sprchovanie sa je 35 stupňov Celzia. Všetko pre vašu krásu nájdete v našom eshope krasa.eiffeloptic.sk. 
Zobraziť článok >
 
Úžasné benefity medu, o ktorých ste možno nevedeli
Je sladký, chutný a prospešný pre zdravie. Samozrejme, za predpokladu, že používame kvalitný med od poctivých lokálnych včelárov a jeme ho s mierou. Viete o tom, že... Med je výborným prostriedkom na upokojenie podráždeného hrdla a prinesie úľavu pri kašli. Medzi látky na zmiernenie bolesti hrdla ho zaraďuje aj Svetová zdravotnícka organizácia. Určite ste už počuli o „medovom obväze“, ktorý sa už v dávnej minulosti používal na hojenie rán. To z toho dôvodu, že má antibakteriálne, protizápalové a protivírusové vlastnosti. Aj dnes možno túto sladkú dobrôtku využiť na hojenie rán, na pokožku, popraskané ruky či pery. Využíva sa aj ako domáci prostriedok pri rôznych dermatitídach – uľavuje od svrbenia i šúpania pokožky.  Využijete ho aj pri herpesoch na ústach. Je skvelým zdrojom energie, ktorý môžu využiť napríklad športovci pred alebo tesne po dlhšom tréningu, keď treba telu urýchlene doplniť vyčerpané glykogénové zásoby. Podľa odborníkov z Helsinki University Central Hospital z Fínska med znižuje alergické príznaky i napriek tomu, že pre mnohých je silným alergénom (tí by sa mu, samozrejme, mali vyhýbať). Podľa fínskych vedcov je potrebné dopriať si denne čajovú lyžičku medu od lokálnych včelárov pred začatím peľovej sezóny. Týmto spôsobom môžete zmierniť prejaví rozličných alergií. Recept na medovo-citrónový sirup proti kašľu Citrón pôsobí na telo zásadito a med má antibakteriálne účinky, čo je výborná kombinácia na boj s kašľom. Ako pripraviť tento sirup? Pollitra medu zohrejte vo vodnom kúpeli (pozor, aby teplota nepresiahla 45 stupňov Celzia, pretože by sa zničili prospešné látky). Citrón dajte do vriacej vody a varte 2 – 3 minúty. Potom ho nechajte schladnúť, pokrájajte na kolieska a dajte do medu. Nechajte odstáť 24 hodín a preceďte (med bude zrejme potrebné znovu mierne zahriať). Med skladujte v chladničke a pri kašli užívajte niekoľkokrát denne. Tip na použitie medu pre krásu Zmiešajte ½ šálky medu a rovnaké množstvo olivového oleja. Naneste na vlasy, nechajte 30 minút pôsobiť a opláchnite. Výborný je aj med s rakytníkom alebo škoricou Podobným spôsobom si môžete pripraviť med aj so škoricou alebo rakytníkom. Ak nemáte čas nazvyš, kúpte si ich v našom e-shope.
Zobraziť článok >
 
Olej z pestreca pomôže pri gynekologických a kožných ťažkostiach
Olej z rastliny, ktoré nápadne pripomína bodliak, možno užívať vnútorne na zlepšenie zdravia, avšak je aj pomocníkom pri rozličných kožných problémoch či hojení rán. Aké sú jeho zdravotné prínosy? Prospieva pečeni a srdcu A to hlavne kvôli zastúpeným flavonoidom. Najznámejším z nich je sylimarín. Ten posilňuje činnosť pečene a aj srdca. Srdcu prospieva aj obsah nenasýtených mastných kyselín. Pomôže pri gynekologických ťažkostiach Ak vás často trápia rozličné gynekologické ťažkosti, ako napríklad bakteriálna vaginóza či vaginálna mykóza, užívajte pestrecový olej tri razy denne po 1 čajovej lyžičke. Je pokladom pre pokožku Poradí si s ekzémami, lupienkou, akné i psoriázou. Za tento účinok sú zodpovedné zastúpené antioxidanty, ale aj vitamíny a minerály. Oplatí sa po ňom siahnuť aj vtedy, keď máte zle hojace sa drobné ranky či popáleniny. Olej stačí dvakrát denne nanášať na pokožku. Pomáha pri chudnutí To hneď z viacerých dôvodov – ak ho pridáte do pokrmov, výborne ich dochutí, veď chutné jedlo je dôležité aj pri redukcii hmotnosti. Oveľa dôležitejšie je však to, že redukuje chuť do jedla. Ďalšími dôvodmi, prečo sa ho oplatí užívať pri chudnutí je, že podporuje metabolizmus tukov a detoxikuje. Rozličné oleje pre zdravie nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
3 kombinácie potravín, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie
Nadúvanie môže mať veľa príčin a jednou z tých najbežnejších je nesprávne kombinovanie potravín. Na čo si dať pozor? Priveľké množstvo bielkovín Bielkoviny síce skvelo zasýtia, ale ak to s nimi v jednej porcii preženiete, môžu vám zaťažiť trávenie, čo sa zvyčajne prejaví aj nadúvaním. Vyhnite sa teda kombinácii jedál, ako napríklad kuracie mäso so syrom či strukovinami. Ku kuraciemu mäsu si radšej doprajte zeleninu. Naša rada teda znie nasledovne: na tanier si vždy naservírujte len jeden zdroj koncentrovaných proteínov. Ovocie v kombinácii s bielkovinami Ovocie je najlepšie jesť samostatne s dostatočným odstupom, teda sa treba vyhnúť kombinovaniu s inými potravinami. To preto, že ovocie je strávené do polhodiny. Ak si ho dáte napríklad po jedle bohatom na bielkoviny, tak trávenie sa spomalí a ovocie zrejme začne v tele kvasiť. Čo sa týka ovocia, vhodné je oddeľovať kyslé ovocie od sladkého. Proteíny a uhľohydráty Medzi proteíny môžeme zaradiť mäso, mlieko a mliečne výrobky, orechy, semená, vajcia a sóju. Do skupiny uhľohydrátov patria strukoviny, zemiaky, chlieb a obilniny. Ak si teda dáte na obed mäso s pečivom, nečudujte sa, že vás nadúva. Odporúča sa jesť proteíny a uhľohydráty oddelene, aby sa jedlo dokonale strávilo a predišli ste tráviacim problémom. Všetko pre zdravie nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
Viete, prečo sú japonské ženy také štíhle? Pretože dodržiavajú tieto zásady
Nájsť mladú japonskú ženu trpiacu nadváhou je skutočne problém. Čomu tieto ženy vďačia za svoju štíhlosť? Vyvážená strava Strava japonských žien ani zďaleka nepozostáva len zo sushi. Základom ich stravovania je pestrá a vyvážená strava obsahujúca skutočne takmer všetko, no predovšetkým ryby, morské plody, zeleninu, ryžu, sóju, no aj zelený čaj. Japonky pritom dbajú predovšetkým na pestrosť a sezónnosť. Metódy prípravy jedla Japonky si potravu najčastejšie pripravujú dusením, grilovaním, či varením na pare. V Japonsku sa určite nestretnete s u nás bežnými vyprážanými variáciami jedla. Podstata japonskej kuchyne je obsiahnutá v snahe o zachovanie chuti a farby jedla v čo najvyššej možnej miere. Kultúra stolovania Zatiaľ čo u nás jedlo často nepremyslene v zhone a v strese „hlceme“, v Japonsku je jedenie rituálom, počas ktorého si človek stravu skutočne vychutnáva. Japonky jedia jedlo v malých sústach, takže nemajú problém ako s jeho následným trávením, tak ani s prejedaním sa. Raňajky ako hlavné jedlo dňa Zvyknete niekedy vynechať raňajky? Japonky totiž toto jedlo dňa považujú za to najdôležitejšie! Klasické japonské raňajky pozostávajú z niekoľkých chodov a sú naozaj bohaté. Zvyčajne ich tvorí nejaká ryby, ryža, omeleta, polievka, sójová omáčka, plody mora - a hlavne - zelený čaj. Po jedle žiaden dezert Je to ťažké rozhodnutie, ale skúste dezert po jedle naozaj vynechať. Japonky nepoznajú, resp. nekonzumujú dezerty, ktoré sú známe u nás - ako napr. tiramisu, či cheescake. Hlavnou ingredienciou ich dezertov je ryža, a aj keď obsahujú minimálny podiel tukov a cukrov, doprajú si ich skutočne len výnimočne. Výborné prípravky, ktoré vám pomôžu s chudnutím nájdete aj v našom eshope zdravie.eiffeloptic.sk v sekcii Chudnutie. 
Zobraziť článok >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13