Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.SK Pre mužov Pre ženy Zľavy a akcie

Zdravie

 
Čo sa stane, keď budete jesť až 10 porcií ovocia a zeleniny denne?
Aktuálne odporúčanie odborníkov znie nasledovne – denne skonzumujte 5 – 6 porcií zeleniny a ovocia. S tým súhlasia aj vedci z Imperial College v Londýne, podľa ktorých už 5 porcií zeleniny a ovocia denne znižuje riziko vzniku rozličných ochorení. Avšak najväčšie zdravotné benefity môže človek získať vtedy, keď skonzumuje až 800 gramov ovocných a zeleninových plodov, čo je zhruba 10 porcií. Poďme si výsledky tejto analýzy zverejnenej v International Journal of Epidemiology rozobrať podrobnejšie. Do analýzy bolo začlenených až 95 samostatných štúdií. Vyplynulo z nej, že až k 7,8 miliónu úmrtí dôjsť nemuselo, keby dotyční dodržiavali vyššie uvedené odporúčanie. Musíte uznať, že sa jedná o veľmi zaujímavé zistenie, ktoré by mohlo nakopnúť správnym smerom nejedného „odporcu“ konzumácie ovocia či zeleniny. Takto dáte podľa vedcov stopku srdcovocievnym chorobám Ak budete preferovať konzumáciu jabĺk, hrušiek, citrusových plodov, čakanky, špenátu a ďalších druhov šalátov, predídete vzniku infarktu, mŕtvice a vôbec kardiovaskulárnym ochoreniam ako takým. Konkrétne zo štúdie vyplynulo, že 10 porcií ovocia a zeleniny denne znížilo riziko srdcových chorôb o 24 % a mŕtvice o 33 %, rakoviny o 13 %. Ako predchádzať vzniku rakoviny? Aj na túto otázku dáva odpoveď daná štúdia. Stačí sa zamerať na konzumáciu špenátu, zeleniny oranžovej a žltej farby (paprika, mrkva) a kapustovitej zeleniny, ako je napríklad brokolica. Tipy, ako jesť viac ovocia a zeleniny Ak denne nezjete takmer žiadne ovocie ani zeleninu, začínajte postupne a s takými druhmi, ktoré vám chutia. Postupne množstvá pridávajte, až kým sa nedopracujete aspoň k odporúčaným 5 – 6 porciám denne. Stavte v tomto smere na pestrosť, aby vaše telo získalo čo najpestrejšiu škálu rozličných vitamínov, minerálov a antioxidantov. Preferujte ovocie a zeleninu z lokálnych zdrojov, ale nebojte sa jedálniček spestriť ani exotikou. Vhodnou voľbou, ako zvýšiť príjem zeleniny a ovocia je príprava smoothie alebo kvalitných štiav. Ak sa rozhodnete pre prípravu smoothie, nezabudnite do nich pridať aj kvalitný proteín, semiačka či oriešky z nášho e-shopu: http://zdravie.eiffeloptic.sk/.
Zobraziť článok >
 
Chcete byť zdravá a krásna? Doprajte svojmu telu dostatok polyfenolov
Polyfenoly patria medzi najúčinnejšie antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, pričom oxidačný stres spôsobuje vznik mnohých ochorení i predčasné starnutie. Podľa odborníkov existuje viac ako osemtisíc rozličných polyfenolov, ktoré sú prirodzene zastúpené v množstve potravín a nápojov. Polyfenoly ovplyvňujú farbu ovocia a zeleniny, ich chuť a arómu a tiež oxidačnú stabilitu. Tieto antioxidanty majú vedecky preukázané účinky chrániť človeka pred chorobami (rakovina, srdcovocievne ochorenia, cukrovka...), prospievajú tráviacemu a dýchaciemu ústrojenstvu i nervovej sústave, podporujú zdravie kostí, prispievajú k regulácii hladiny krvného cukru, pomáhajú udržiavať zdravú hmotnosť, krásnu pokožku, silné i zdravé nechty. Ak si teda chceme udržať zdravie a vitalitu do vysokého veku, nemali by sme polyfenoly vo svojom jedálnom lístku opomínať.  Ako zabezpečiť telu dostatok polyfenolov? Základom je pestrá strava, v ktorej by nemalo chýbať ovocie (bobuľové ovocie, granátové jablko, grep, pomaranč...), zelenina rôzneho druhu, koreniny (klinček, badián, škorica, oregano), semienka (ľanové, chia...), ale ani nápoje, ako je zelený či rooibos čaj, kvalitná káva či červené víno, v ktorom je zastúpený významný antioxidant resveratrol. Potraviny pre zdravie i štíhlu líniu nájdete aj na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/.
Zobraziť článok >
 
Objatie lieči. Tieto časti tela sa uzdravujú v objatí!
Zdravie nie je otázkou náhody, alebo genetiky, ale výsledkom nášho životného štýlu. Vedci dnes otvorene hovoria, že človek je párový živočích a potrebuje objatie. Ozdravuje priamo niektoré orgány. Srdce Srdcovocievne ochorenia nevznikajú len zo stresov, ale z nedostatku objatí. Málo sa láskame a túlime a preto umierame na infarkty. Objatie partnera dáva najmä ženám pocit pohody, ochrany a znižuje stres. Okamžite a preukázateľne. Preto ak vás partner bude každý deň objímať, chráni vaše srdce. Mozog Objímaním proti Alzheimerovej chorobe. Tak by sme mohli charakterizovať novú vlnu prevencie pred stratou súdnosti a rozumu. Čím viac objatí, tým menej kortizolu a mozgových poškodení. Skúste jednoducho spočinúť v náručí s milovaným človekom. Niekedy to nemusí byť len partner, ale napríklad aj kamarátka, či kamarát. Aj to funguje. Pľúca a krvný obeh Pri objímaní dýchame hlbšie a pravidelnejšie. Tým sa nám zlepšuje kapacita pľúc a krv sa viac okysličí. Je to presne to, čo potrebujeme na to, aby sme z tela vyhnali nepríjemné dôsledky oxidačného stresu. Zdravá romantika Ak sa nechcete objímať, niekedy je fajn aj len držanie sa za ruky. Nikdy však nepodceňujte, nehu, lásku a vášeň. Ak vo vzťahu chýbajú, rozhodne to nie je zdravé. Niekedy sa s partnerom môžete inšpirovať napríklad aj pikantnou literatúrou. Knihy o láske, romantike aj zdraví nájdete na: http://knihy.eiffeloptic.sk
Zobraziť článok >
 
Raňajky sú základom vášho dňa - ako by mali vyzerať?
Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky robia deň. Ponúkame vám preto zopár tipov na to, čo by na vašom stole ráno nemalo chýbať. Jedlá bohaté na bielkoviny Mnohé potravinové štúdie sa zhodujú na tom, že naše raňajky by mali obsahovať vysoký podiel bielkovín. Preto to najlepšie, čo môžete pre svoje telo urobiť je to, že do svojho raňajkového jedálnička zaradíte potraviny ako napr. vajíčka, proteínový nápoj, či šunku s čo najvyšším podielom mäsa (ideálne kuracieho alebo morčacieho). Bielkoviny sú zárukou toho, že váš organizmus sa naštartuje a vy nepocítite hlad až do času obeda. Zdravé tuky a oleje Nezdravým tukom by sme sa samozrejme mali vyhýbať, no naozaj urobíte dobre, ak tie zdravé každé ráno využijete vo svoj prospech. Medzi potraviny s najvyšším obsahom zdravých tukov a olejov patria napríklad: olivový olej, kokosový olej, orechy, žĺtka, či avokádo. Neváhajte si preto pripraviť napr. praženicu na ½ PL olivového oleja, či avokádovú nátierku guacamole. Dajte si pohár cereálneho nápoja Na trhu nájdete dostupných viacero druhov cereálnych nápojov. Na ráno sú viac ako vhodné, nakoľko obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá je pre naše zdravie mimoriadne dôležitá. Vláknina dokáže hneď zrána naštartovať vaše trávenie. Doprajte si ovocie Ak obľubujete aj sladšie a kalorickejšie ovocie (napr. banán), no bojíte sa ho jesť kvôli svojej línii, ráno si ho pokojne doprajte, rovnako ako aj ďalšie druhy ovocia. Organizmus si zo zopár kalóriami navyše ráno veľmi ľahko poradí a navyše do svojho tela dostanete potrebné vitamíny a minerály tou najprirodzenejšou formou.
Zobraziť článok >
 
Cukrovkárov je stále viac. Ako vzniku diabetu predchádzať?
Cukrovka patrí medzi civilizačné ochorenia. Je spôsobená dlhodobo zvýšenou hladinou glukózy (krvného cukru) v krvi, ku ktorej je pridružená porucha látkovej premeny sacharidov, bielkovín i tukov. Je za ňu zodpovedná porucha vylučovania alebo pôsobenia inzulínu. Ako cukrovke predchádzať? Dávajte si pozor na nadváhu a obezitu Rizikovým faktorom pre vznik cukrovky II typu je aj nadváha a obezita. Obzvlášť nebezpečné je v tomto smere, ak je tuk uložený hlavne v oblasti bruška (jedná sa o typ postavy jablko). Ak je to aj váš prípad, začnite s tým niečo robiť (vyhľadajte odborníka na výživu a zmeňte stravovacie zvyklosti, zo sacharidov preferujte komplexné, jedzte veľa zeleniny a ovocia, dbajte o pitný režim, jedzte pravidelne a v pokoji, hýbte sa, dostatočne spite...), inak si koledujete o cukrovku, kardiovaskulárne ochorenia a ďalšie zdravotné problémy. Jedzte zdravo Zdravá strava je pre pevné zdravie kľúčovou záležitosťou. Ak milujete rafinované produkty, ako napríklad bielu múku a cukor, skúste sa im vyhnúť, pretože spôsobujú prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu. Zo sacharidov preferujte radšej celé zrná. V jednej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 160-tisíc žien, bolo zistené, že ženy, ktoré jedli dve až tri porcie celých zŕn denne, mali riziko vzniku cukrovky až o 30 % nižšie. Čo sa týka bielkovín, voľte chudé mäso, kvalitné mliečne výrobky či strukoviny. Dobrým zdrojom tuku sú napríklad orechy, semiačka, avokádo či panenské oleje. Hýbte sa Podľa odborníkov je pre celkové zdravie nutné hýbať sa minimálne 30 minút denne v miernej intenzite. Na začiatok stačí napríklad rýchla chôdza či džoging. Ak nemáte na cvičenie čas, skúste viac chôdze prepašovať do bežného života – choďte do práce po vlastných, nepoužívajte výťah, nakupovať choďte peši a podobne. Veľa prospešných informácií aj o tom, ako mať pevné zdravie a štíhlu postavu nájdete aj v knihách z nášho e-shopu na: http://knihy.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
Na scénu sa vracia vitamín K. Na čo všetko ho potrebujeme?
Veľmi často sa označuje ako zabudnutý vitamín, pretože sa mu nevenuje taká pozornosť ako ostatným vitamínom, hoci je veľmi dôležitý pre zrážanie krvi i pevné kosti. Vitamín K predstavuje skupinu vitamínov, konkrétne vitamínu K1 a K2. K1 pochádza hlavne zo zeleniny, prevažne listovej (špenát, špargľa, brokolica), ale obsahujú ho aj sójové bôby, fazuľa či jahody. Konkrétne, v 1 g sušenej bazalky je 17,2 mcg K vitamínu, v 100 g vareného kelu cca 530 mcg, v 15 g jarnej cibuľky viac ako 30 mcg a v rovnakom množstve kvasených uhoriek niečo pod 30 mcg. Vitamín K2  sa tvorí v tenkom čreve za predpokladu, že je tam dostatok prospešných črevných baktérií. Dospelé ženy by mali denne prijať 90 mikrogramov K vitamínu, muži až 120 mcg. Aké sú príznaky nedostatku vitamínu K? Deficit tohto vitamínu sa prejavuje hlavne zvýšenou krvácavosťou, ak sa človek napríklad poraní alebo lámavosťou kostí (osteoporózou). To však nie je všetko. Ak na sebe badáte oslabenú imunitu, trápia vás alergie, kožné problémy, zbystrite pozornosť. Možno jete málo potravín s obsahom K vitamínu. Kto najčastejšie trpí deficitom tohto vitamínu? Jedná sa o ľudí, ktorí trpia poruchami látkovej výmeny, celiakiou alebo ich pečeň nefunguje tak, ako má. Pozor si treba dať aj vtedy, keď jeme veľa cukrov a často užívame antibiotiká, pretože aj tie znižujú vstrebávanie vitamínu K. Všetko pre pevné zdravie a vitalitu nájdete aj v našom e-shope na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/.
Zobraziť článok >
 
3 jednoduché kroky k zdravším raňajkám
Raňajky sú základ dňa, a preto by sme si na ne mali dopriať dostatok času a kvalitné pokrmy. Ak ste si vedomé toho, milé dámy, že prvé jedlo dňa trochu podceňujete, skúste to vylepšiť týmito trikmi. Okrem komplexných sacharidov si doprajte aj bielkoviny Platí to nielen pre ľudí s nadváhou. Bielkoviny majú skvelú sýtiacu schopnosť a v kombinácii s komplexnými sacharidmi a malým množstvom zdravých tukov sú na raňajky správnou voľbou. Skúste si teda najbližšie dopriať napríklad vajíčka s celozrnným chlebom, zeleninou a olivovým olejom. Zamerajte sa na kvalitu nápojov Je vám jedno, akú kávu si pripravíte? Holdujete sladkým džúsom? Skúste to inak! Stavte na kvalitnú kávu, ktorá obsahuje veľa antioxidantov a vždy si ju pripravujte čerstvú. Namiesto kupovaných džúsov preferujte čerstvo pripravené domáce šťavy z rozličného ovocia. Pokojne si môžete dať aj smoothie, pretože pokiaľ do neho pridáte okrem ovocia a zeleniny aj orechy, semiačka či proteín, stáva sa plnohodnotným jedlom a nie nápojom. Na raňajky si doprajte Jedno jablko na raňajky je málo. Podľa vedcov nízkokalorické raňajky dokonca prispievajú k vzniku nadváhy a obezity. Podľa odborníkov z anglického Cambridge, tí, ktorí jedli počas štyroch rokov nízkokalorické raňajky, pribrali viac, ako tí, ktorí si dopriali bohaté prvé jedlo dňa. Viac skvelých tipov nielen o stravovaní nájdete aj v knihách na: http://knihy.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com  
Zobraziť článok >
 
Chudnite bez hladovania. Tieto potraviny by nemali chýbať vo vašom jedálničku
Nadváha a obezita so sebou prinášajú nielen nedobrý pocit zo seba samého, ale aj množstvo zdravotných ťažkostí, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu i mnohé vážnejšie. Ako sa im vyhnúť, byť fit a spokojný sám so sebou? Vyžaduje si to, samozrejme, viacero podstatných zmien v životnom štýle. Jednou z nich by mala byť aj obmena jedálneho lístka, v ktorom treba preferovať potraviny, ktoré redukciu hmotnosti a najmä nežiaduceho tuku podporujú. Samozrejme, ich množstvo závisí od celkového energetického príjmu a nastavených cieľov. Ktoré jedlá a nápoje si teda poradia s tukovými záhybmi napríklad na brušku a podporia zdravie? Zelený čaj je zdrojom antioxidantov chrániacich bunky pred poškodením a je dokázané, že pravidelné pitie zeleného čaju môže pomôcť v redukcii hmotnosti. Navyše je vhodným doplnkom pitného režimu, ktorý je pri chudnutí veľmi podstatný. Jogurt obsahuje cenné probiotiká, vápnik a proteíny. Doprajte si jeden kvalitný jogurt denne, samozrejme, biely, do ktorého môžete pridať napríklad ovocie a oriešky. V ovsených vločkách sa nachádza veľa vlákniny – dodáva pocit sýtosti a napomáha správnemu tráveniu. Skvelé sú aj vitamíny skupiny B pre správne fungovanie metabolizmu a mnoho ďalších živín. Avokádo je síce kalorické, ale plné mononenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Čučoriedky sú zdrojom antokyánov, významných antioxidantov, mnohých vitamínov a minerálov, a patria k menej kalorickým druhom ovocia. Na tanieri chudnúceho človeka by nemala chýbať ani kyslá kapusta – je nabitá probiotikami, ktoré podporujú črevnú mikroflóru a napríklad aj vitamínu C, ktorý ochraňuje bunky pred oxidačným stresom a podporuje imunitu. Potraviny pre zdravie i štíhlu líniu nájdete aj na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
4 jedlá, vďaka ktorým budete vyzerať o 10 rokov mladšie
Hľadáte potraviny s anti-aging efektom? Práve ste ich našli! Avokádo Viacero žien sa avokádu vyhýba z dôvodu zvýšeného obsahu tukov. Tuky, ktoré obsahuje sú však zdravé a báť sa ich vôbec nemusíte. Jedno avokádo denne nielenže reguluje hladinu cholesterolu vo vašej krvi, ale podporuje aj proces regenerácie pokožky. Vaše telo tiež doplní vitamínom C, draslíkom a antioxidantmi. Mrkva Táto zelenina je známa nielen vďaka zvýšenému obsahu beta-karoténu, ale aj vďaka tomu, že zabraňuje predčasnej tvorbe vrások, ktoré spôsobuje vystavovanie sa UV žiareniu. Ak pridávate mrkvu do varených jedál, nevarte ju dlho, nakoľko by ste tým mohli prísť o cenné vitamíny a živiny. Citrusy Citrusové plody sú primárnym zdrojom vitamínu C a kyseliny listovej. Ich kombinácia pomáha v krvi znižovať hladinu cholesterolu a hladinu kyseliny močovej. Ich pravidelná konzumácia tiež zabraňuje vzniku srdcových ochorení a problémom s kĺbmi. Doprajte si čerstvú šťavu z niektorého z vašich obľúbených citrusov hneď ráno a na lačný žalúdok - telo tak môže okamžite spracovať prítomné živiny. Cesnak Cesnak zabíja prirodzenou cestou väčšinu infekcií vo vašom tele a je jedným z najlepšie vstrebateľných prírodných antibiotík. Považuje sa tiež za „superjedlo“ v oblasti anti-agingu, takže určite sa mu nevyhýbajte a pokúste sa ho zaradiť do svojho jedálnička. Produkty pre vaše zdravie nájdete aj v našom eshope zdravie.eiffeloptic.sk.   
Zobraziť článok >
 
4 dôvody, prečo osladiť vianočné pečivo kokosovým a nie bielym cukrom
Neprimeraný príjem rafinovaného cukru vedie k množstvu zdravotných problémov. Preto čoraz viac ľudí hľadá jeho zdravšiu alternatívu. Jednou z nich je kokosový cukor, ktorý sa získava z nektáru kvetov kokosovej palmy. Prečo je lepšie uprednostniť kokosový cukor pred rafinovaným? Má nízky glykemický index (GI 35). To znamená, že nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru. Čiže ak si doprajeme tento cukor, zabránime prudkému kolísaniu krvného cukru, čím sa vyhneme pocitom hladu a následnému prejedaniu (samozrejme, závisí to od celkového glykemického indexu danej sladkej maškrty, ale napríklad v čaji či káve zásadne neovplyvní úroveň krvného cukru, čo je veľké pozitívum v porovnaní s bielym cukrom). Je rovnako sladký ako biely rafinovaný cukor, čiže 100 g bieleho cukru v recepte jednoducho nahradíme 100 g kokosového cukru. Avšak niektorí odborníci ho odporúčajú použiť menej, teda v pomere 1:2 až 1:3, pretože im pripadá sladší ako biely cukor. Obsahuje veľa biologicky aktívnych látok, pričom sa jedná hlavne o minerály a stopové prvky v podobe draslíka, horčíka, vápnika, fosforu. Obsahuje aj vitamíny skupiny B. Ak v recepte použijeme biely rafinovaný cukor, jedná sa o prázdny zdroj kalórií, ktorý nám neposkytne žiadne výživné látky. Kokosový cukor má príjemnú, jemne karamelovú chuť. To sa pozitívne odzrkadlí na chuti vianočných dobrôt.
Zobraziť článok >
 
Inšpirujte sa zdravými alternatívami vianočných jedál
Chceli by ste si aj počas sviatkov udržať štíhlu líniu, no neviete, ako na to? Pomôžu vám v tom tieto zdravé alternatívy vianočných jedál! Zdravý „majonézový“ šalát 1,5 kg zemiakov 8 ks kyslých uhoriek 1,5 PL horčice 400g zaváraného hrášku a mrkvy 250g biely grécky jogurt ½ bielej a ½ červenej cibule morská soľ štipka čierneho korenia 2 vajcia Zemiaky a vajíčka uvarte, cibuľku zľahka opražte na panvici. Zemiaky nakrájajte nadrobno, príp. pretlačte cez sitko. Nakrájajte vajíčka a ostatné ingrediencie, všetky zmiešajte dokopy a pridajte grécky jogurt, horčicu, soľ a korenie. Poriadne premiešajte a dochuťte podľa svojej chuti. Vianočný losos 4 plátky lososa 3 strúčiky cesnaku 2 PL citrónovej šťavy 125g masla 500ml mlieka bylinky podľa vlastného výberu soľ tekuté korenie Kúsky lososa deň pred prípravou potrite citrónovou šťavou, namočte do mlieka a nechajte odstáť v chladničke. Na druhý deň lososa vyberte, polejte tekutým korením a natrite bylinkovým maslom. To si vyrobíte z masla, soli, cesnaku a byliniek podľa vášho vlastného výberu. Lososa pečte asi 20 minút na teplote 180 stupňov. Špaldové medovníčky 425g hladkej špaldovej múky 50g pomletých ovsených vločiek 125g masla 350g medu 2 vajcia 2 PL perníkového korenia 2 ČL prášku do pečiva Maslo si spolu s medom roztopte na miernom plameni a nechajte trocha vychladnúť. V miske si zo všetkých surovín spracujte cesto a vyvaľkajte ho na požadovanú hrúbku. Pred pečením medovníčky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte cca 10 minút na 170 stupňoch.
Zobraziť článok >
 
Potraviny pre zdravé srdce. Jete ich pravidelne?
Počet ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami narastá – môže za to stres, sedavý spôsob života a nezdravá strava. Dobrou správou však je, že riziko vzniku srdcových chorôb možno znížiť tým, že budete jesť určité potraviny, tzv. prirodzené, čiže čo najmenej spracované. Sem patria ovocie, zelenina, celé zrná, ryby a na škodu nepadne ani pohár kvalitného červeného vína či kúsok horkej čokolády. Ktoré potraviny teda jesť pre zdravé srdce? Pre srdce sú veľmi dôležité omega-3 tuky s protizápalovými vlastnosťami, tie sa nachádzajú v tučných rybách, ako losos, tuniak, makrela či sleď. Jedzte za hrsť orechov denne – zasýtite sa a prospeje to vášmu srdcu. Zdrojom omega-3 tukov sú aj ľanové semená. Okrem toho obsahujú veľa vlákniny a fytoestrogény posilňujúce srdce. Pohár červeného vína denne pomáha zvýšiť hladinu dobrého HDL cholesterolu. Naučte sa ho vychutnávať s pôžitkom, vaše srdce sa poteší. Ovocie a zelenina žltej, oranžovej a červenej farby obsahuje karotenoidy, vlákninu a vitamíny, ktoré prospievajú srdcu. Jedzte červenú papriku, sladké zemiaky, mrkvu, marhule, broskyne, citrusy či melón. Nezabudnite ani na bobuľové ovocie, ktoré obsahuje antokyány. Tie majú silné protizápalové účinky. Všetko pre zdravie nájdete aj na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: https://stocksnap.io/photo/WIG7YVMEDF
Zobraziť článok >
 
6 potravín, ktoré pomôžu odstrániť opuch vašej tváre
Často vás trápi ranný opuch tváre a neviete, ako si s ním poradiť? Pomôcť vám môže týchto 10 potravín. Zaraďte ich do svojho jedálnička a zmeny môžete spozorovať už za niekoľko týždňov. Jablká Len 2-4 jablká denne vám pomôžu zbaviť sa nepríjemných opuchov. Navyše zlepšia vaše trávenie a telo ochránia pred radom ochorení. Konzumovať ich môžete surové, no výborne chutia aj upečené. Petržlen Petržlen vyniká medzi ostatnými potravinami svojimi silnými močopudnými vlastnosťami. Svoje liečivé vlastnosti nestráca ani po zamrazení, ani pri sušení. Obsahuje vysoký obsah bielkovín a minimálne množstvo kalórií, takže je ideálnou voľbou aj pri diéte. Pohánka Dnes už nájdete množstvo chutných receptov, ktoré si z pohánky môžete pripraviť. Zaraďte ju do svojho jedálnička a ráno budete vyzerať sviežejšie, ako kedykoľvek predtým. Sušené marhule Táto potravina má vynikajúce odvodňovacie účinky. Sušené marhule vás tak opuchov dokážu zbaviť už v priebehu niekoľkých hodín. Môžu vám zároveň poslúžiť ako náhrada nezdravých sladkostí. Brusnice Brusnice vám pomôžu ako čerstvé, tak aj sušené. Zbavujú telo viacerých škodlivých látok a dodávajú mu veľké množstvo vitamínov. Uhorky Uhorka patrí taktiež k potravinám s vysokým močopudným účinkom. Veľmi zdravou je aj čerstvá šťava z tejto zeleniny, ktorú vypijete na lačný žalúdok. Uhorky však môžete použiť aj ako masku na pleť. Všetko pre vašu krásu nájdete v našom ehope krasa.eiffeloptic.sk. 
Zobraziť článok >
 
Mrkvová šťava je dobrá nielen pre zrak. Presvedčte sa!
Mrkva je známa hlavne kvôli obsahu betakaroténu, ktorý je kľúčový pre zdravý zrak. To však nie je všetko. Pravidelná konzumácia mrkvy má oveľa viac benefitov, ako napríklad... Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení Tento účinok sa spája s obsahom betakaroténu a ďalších karotenoidov. Podľa výskumov pomáha znižovať oxidačný stres, čo sa odzrkadľuje nielen na zdraví srdca, ale aj silnejšej imunite. Prínosný pre srdce je aj vitamín C, významný antioxidant. Chráni pred vznikom rakoviny Zdá sa, že vysoká úroveň karotenoidov chráni pred rakovinou močového mechúra, prostaty, hrubého čreva a konečníka. Podľa štúdie odborníkov z Department of Nutritional Sciences, University of Arizona in Tucson, ženy, ktoré mali v minulosti rakovinu prsníka a pili pohár čerstvej mrkvovej šťavy denne počas troch týždňov, mali v tele vyššiu hladinu karotenodov, ktoré redukujú oxidačný stres a zápal v tele. Je prevenciou osteoporózy Áno, čítate správne. Osteoporóza síce vzniká hlavne kvôli nedostatku vápnika či vitamínu D, ale vplyv na zdravie kostí má aj vitamín K. Nuž a ten sa nachádza aj v mrkve. Detoxikuje Mrkva pomáha vyplavovať z tela škodlivé toxické látky. Je veľmi prospešná pre pečeň, ktorá sa s nimi musí vysporiadať. Okrem toho pomáha správnemu tráveniu a vyprázdňovaniu. Veľa produktov pre zdravie nájdete aj na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
Bolesť kĺbov pomôže zmierniť stredomorská strava
Bolesť kĺbov dnes už ani zďaleka nie je iba problémom starších ľudí. Vie pekne potrápiť aj mladšiu generáciu. Pomôcť si môžeme napríklad aj tým, aké potraviny zaradíme do jedálneho lístka, pretože vedecké štúdie naznačujú, že niektoré potraviny a koreniny nám môžu byť v tomto smere skutočné nápomocné. Stredomorská strava ako bojovník proti bolesti kĺbov Stredomorská strava, ktorá obsahuje veľa ovocia, zeleniny, prospešných tukov (najmä v podobe olivového oleja a čerstvých rýb), ale aj strukovín a vína v primeranom množstve, môže pomôcť so zníženým rizika vzniku kardiovaskulárnych chorôb. To však nie je všetko. Podľa odborníkov z Michigan State University College of Human Medicine jedálniček, ktorý obsahuje veľa ovocia, zeleniny, strukovín a obilnín a minimum rafinovaných potravín pomáha zmierniť bolesť kĺbov. Na tomto základe je založená aj stredomorská strava. Robí vám problém konzumácia rýb? Ak nemáte k dispozícii čerstvé a kvalitné ryby, môžete siahnuť napríklad po rybom oleji. Rybí olej je pre naše zdravie dôležitý, pretože obsahuje prospešné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré v našej strave chýbajú. Známy je hlavne protizápalovými účinkami, čo je prospešné aj pri bolesti kĺbov. Pre úplnosť dodávame, že omega-3 tuky nájdete vhodne zastúpené aj v konopných alebo chia semiačkach. Pomôže aj kapustovitá zelenina, bylinky a koreniny Do kategórie kapustovitej zeleniny patrí napríklad brokolica, karfiol či kel. Ich prednosťou je obsah antioxidantov, ale aj chlorofylu a sulforafánu, ktorý sa spája s blokádou enzýmu spôsobujúceho bolesť kĺbov. Z korenín zaraďte do jedálnička kurkumu a zázvor, ktoré takisto pôsobia protizápalovo a zmierňujú nepríjemnú bolesť.
Zobraziť článok >
 
Dajte si pálivé čili. Predĺžite si život
Tvrdia to odborníci z Larner College of Medicine, University of Vermont. Tí vykonali štúdiu, ktorej záver znel jednoznačne – konzumácia čili papričiek znižuje riziko celkovej úmrtnosti až o 13 percent. Jednalo sa hlavne o úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych chorôb, teda infarktu a mŕtvice. Ak teda chcete byť zdravé a žiť dlho, zaraďte do svojho jedálnička čili papričky. Aké sú ich pozitíva? Vďaka širokej škály chemických rastlinných zlúčenín, teda antioxidantov, čili chráni človeka pred vznikom ochorení. Kapsaicín má antibakteriálne, protirakovinové a analgetické účinky. Navyše znižuje hladinu zlého, teda LDL cholesterolu v krvi. Čerstvé čili papričky sú bohaté na vitamín C, ktorý chráni bunky pred poškodením a posilňuje imunitu. Betakarotén a ďalšie karotenoidy sú takisto významnými antioxidantami. Priaznivo vplývajú na pokožku i zrak. Draslík znižuje vysoký krvný tlak. Vitamíny skupiny B priaznivo vplývajú na mozog i metabolizmus. Napríklad 100 g čili pokryje dennú dávku vitamínu B6 až na 39 %. Využitie čili papričiek Čili papričky a hlavne kapsaicín je súčasťou mnohých prípravkov na chudnutie. Keďže má aj analgetické vlastnosti, nájdete ho aj v rozličných mastiach či tinktúrach, ktoré prinášajú úľavu od bolesti svalov či kĺbov. Samozrejmosťou je využitie v kuchyni – čili papričky dodajú jedlám pikantnú chuť. Extra tip z nášho e-shopu: Čili celé struky, BIO, 25 g, 1,97 eura Čili papričky  v bio kvalite môžete použiť do jedál celé alebo ich rozomlieť na jemný prášok. Hodia sa na dochutenie širokej škály pokrmov – do omáčok, mexických jedál či na prípravu marinád. Spaľovače tukov na báze čili, ale aj ďalšie produkty s obsahom čili nájdete aj v našom e-shope na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/.
Zobraziť článok >
 
Horká čokoláda s prídavkom olivového oleja chráni srdce
Kvalitná horká čokoláda a aj extra panenský olivový olej sa spájajú s množstvom zdravotných benefitov. S ďalším prišli odborníci z univerzity v talianskom meste Pisa – tmavá čokoláda obohatená o olivový olej zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, konkrétne stav aterosklerózy, teda kôrnatenia tepien. Do pokusu zapojili 26 dobrovoľníkov, ktorí spĺňali aspoň tri rizikové faktory pre vznik kardiovaskulárnych chorôb, kde patrí napríklad fajčenie, vysoký krvný tlak, dedičnosť... Každý z nich dostával 40 g horkej čokolády denne počas 28 dní. Pričom 14 dní obsahovala čokoláda 10 % extra panenského olivového oleja a ďalších 14 dní jablká Panaia. Po 28 dňoch vedci zistili, že čokoláda obohatená o olivový olej bola spojená so značne zvýšenými hladinami EPC (bunky, ktoré zohrávajú úlohu pri regenerácii výstelky krvných ciev) a zároveň sa znížili hladiny karnitínu a hippurátu. Takisto čokoláda obohatená o olivový olej bola spojená s vyššou hladinou dobrého HDL cholesterolu a, naopak, zníženým krvným tlakom. Čo je dôležité? Ak chcete na sebe pocítiť pozitívne účinky horkej čokolády a olivového oleja, musíte si vybrať kvalitné produkty. Pri čokoláde platí, že by mala obsahovať minimálne 70 % kakaa. Čo sa týka olivového oleja, malo by sa jednať o extra panenský olivový olej. Horkú čokoládu i panenské oleje pre zdravie nájdete aj na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/. Zdroj foto: pixabay.com
Zobraziť článok >
 
Med - zázrak prírody
Bez včelieho medu, mnohokrát nazývaného aj ako tekuté zlato, si naše životy už nevieme predstaviť. Prečítajte si o zázrakoch, ktoré dokáže tento dar prírody spraviť s naším telom. Vaše zdravie pravidelnú konzumáciu medu určite ocení. Dajte si však pozor na „falošný“ med, ktorý nájdete v mnohých obchodoch. Pokiaľ máte možnosť, uprednostnite radšej kúpu medu u svojho lokálneho včelára, kde máte záruku kvality zaručenú. Zázračné účinky medu na vaše zdravie med silne podporuje vašu prirodzenú obranyschopnosť pomáha tvorbe krvi odkysľuje organizmus dokáže redukovať stres (upokojuje nervový systém) zlepšuje kvalitu spánku dokáže upokojiť podráždený žalúdok má pozitívne vplyv na orgány ako srdce, pečeň, či obličky obnovuje črevnú mikroflóru často sa používa napr. aj pri liečbe popálenín a iných povrchových rán je výborným liekom pri bolestiach hrdla a nachladnutí pôsobí antibakteriálne a protizápalovo dodáva telu okamžitú, využiteľnú energiu je nápomocný pri liečbe migrén Med však môžete využiť nielen na priamu konzumáciu, prípravu rôznych chutných pokrmov, či nápojov, ale napr. aj na výrobu domácej pleťovej masky. Vďaka prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam tohto najsilnejšieho prírodného antibiotika bude vaša pleť zdravá, žiarivá, hydratovaná, bez akné a zbavená prebytočnej mastnoty. Recept na výrobu domácej pleťovej masky 2 čajové lyžičky medu 100 g čerstvého tvarohu 1 vaječný žĺtok zopár kvapiek citrónovej šťavy Všetky suroviny miešajte, pokiaľ nedosiahnete penovú konzistenciu. Masku na pleti nechajte pôsobiť 20-30 minút a potom ju zmyte vlažnou vodou. Po jej pôsobení na pleť naneste ešte na 10 minút čistý med. Po uplynutí odporúčaného času ho taktiež zmyte najprv vlažnou, no potom aj studenou vodou.  
Zobraziť článok >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13