Zelený, čierny a biely čaj - viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Líšia sa od seba nielen názvom, ale aj chuťou a svojimi účinkami. Ktorý z nich preferujete vy?
Zelený čaj
Jeho najväčšími producentmi sú krajiny ako Japonsko, Čína a ďalšie krajiny predovšetkým východnej Ázie. Ľudstvo ho pozná a využíva už vyše 5000 rokov. Ideálny postup pre jeho prípravu je nezaliať ho úplne vriacou, ale len horúcou vodou. Tá by mala mať 80 °C. Doba lúhovania sa líši od konkrétneho druhu zeleného čaju, no spravidla sa doba lúhovania pohybuje v rozmedzí 1 - 5 minút. Aké sú najvýznamnejšie účinky zeleného čaju?
- čistí organizmus
- odstraňuje z organizmu prebytočnú vodu
- povzbudí vás
- redukuje hladinu cholesterolu
- podporuje spaľovanie tukov
- má antibakteriálne účinky
- pôsobí ako prevencia pred nádorovými ochoreniami
Čierny čaj
Dopyt pop čiernom čaji začal stúpať približne v polovici 17. storočia. Najkvalitnejšie čierne čaje prichádzajú predovšetkým z indického Darjeelingu alebo Assamu, podľa čoho sú tieto druhy aj pomenované. Voda na prípravu originálneho čierneho čaju by mala dosahovať teplotu 98-99 ° C. Doba lúhovania je zvyčajne 2 - 6 minút. Aké sú najvýznamnejšie účinky čierneho čaju?
- odstráni vašu únavu
- zlepší vašu koncentráciu
- spomaľuje strnutie pokožky
- prispieva k správnemu okysličeniu organizmu
- bojuje proti stresu
- podporuje činnosť srdca a pľúc
Biely čaj
Biely čaj je zo všetkých troch najkvalitnejší, preto je najvyššie aj jeho cena. Čínske záhrady, kde sa tento čaj pestuje, sa mnohokrát pre jeho výnimočnosť a jedinečnosť považujú za až posvätné miesta. Chutí mimoriadne jemne a jeho chuť prechádza do sladkastých tónov. Odborníci odporúčajú zalievať ho vodou dosahujúcou teplotu 75-80 ⁰C. Odporúčaná doba lúhovania je 5 - 7 minút. Aké sú najvýznamnejšie účinky bieleho čaju?
- reguluje krvný tlak
- podporuje činnosť ľadvín
- ma omladzovacie účinky
- na celý organizmus má regeneračné účinky
- spevňuje kosti
- pôsobí na zdravie srdca
Širokú ponuku čajov nájdete aj v našej ponuke v kategórii zdravie.eiffeloptic.sk, konkrétne v sekcii Čaje a kávy.